Ovo su glavni simptomi za Alchajmerovu bolest

Alchajmerova bolest je vrsta demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Simptomi se obično razvijaju polako i vremenom se pogoršavaju do te mjere da oboljelim osobama znatno mogu ometati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Ovo su glavni simptomi za Alchajmerovu bolest

Gubitak pamćenja je blag u ranoj fazi, ali kako bolest napreduje, pojedinci gube sposobnost da nastave razgovor i reaguju na svoju okolinu. S ovom bolešću osoba prosječno živi četiri do osam godina nakon dijagnoze, ali u zavisnosti od drugih faktora nije nemoguće da živi i do 20 godina.

Najčešći rani simptom koji ukazuje na početak Alchajmerove bolesti je teško pamćenje novostečenih informacija.

Kako da prepoznate da neka osoba pati od Alchajmerove bolesti?

Postoje neke osnovne stvari koje možemo smatrati dovoljnim simptomima da bismo pomislili da određena osoba pati od navedene bolesti.

Poteškoće u učenju novih stvari su jedna od tih, pa tako osobe S Alchajmerovom bolešću nisu sposobni da nauče da koriste nove telefone ili druge uređaje ili brzo zaborave ono što uspiju da nauče.

Greške u važnim stvarima su takođe jedan od simptoma. Dakle, one stvari koje je osoba s lakoćom obavljala, naprimjer pripremala jelo ili plaćala račune, postaje problem. Ukoliko uočite nekoga u vašem okruženju ili porodici da se pati sa nekim stvarima koje je nekoć lagano rješavao, onda biste trebali da istu posavjetujete da ode kod ljekara.

Ostavljanje stvari na čudnim mjestima često se dešava osobama koje imaju Alchajmerovu bolest. Dešava se svima da se ponekada zbune i ostave stvari na kriva mjesta, ali ako se to češće događa... Primjera radi, ako neko ostavi mobitel na šporet ili u frižider, onda biste trebali da posumnjate u njegovo zdravlje.

Osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti imaju velike jezičke probleme, zaboravljaju riječi i miješaju pojmove.

Kako čovjek stari, dešava mu se da zaboravlja imena drugih ljudi, a ako je to slučaj sa bliskim osobama, onda je to još jedan znak da se radi o Alchajmerovoj bolesti.

Za neke ljude, problem sa vidom može biti znak Alchajmerove bolesti. Mogu imati poteškoća prilikom čitanja, procjeni i udaljenosti i određivanju boje ili kontrasta, što može uzrokovati velike probleme tokom vožnje.

Uz sve to postoje promjene u raspoloženju. Ljudi s Alchajmerovoj bolesti mogu da postanu zbunjeni, sumnjičavi, depresivni ili uplašeni, pa se lako uznemire čak i dok sjede s prijateljima u vlastitoj kući.

Nažalost, trenutno ne postoji lijek kojim bi se izliječila ova bolest, ali dostupni su tretmani koji mogu privremeno usporiti pogoršanje simptoma i poboljšati kvalitet života osoba koje pate od ove bolesti.

Komentari (1)

Pita baka unuka: Sine, kako se zove onaj Njemački doktor što mi krije stvari po kući? Kaže unuk: Alzheimer bako.

Usamljeni Hashishar
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak