Kako poboljšati zdravlje srca?

Ojačajte srce uz ove savjete

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti u svijetu. Srećom, uglavnom se mogu spriječiti promjenom načina života i upravljanjem faktorima rizika. 

Redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja i zdrava ishrana su samo neke od korisnih metoda za jačanje zdravlja srca. Body.ba vam u nastavku navodi načine da pomognete zdravlju vašeg srca:

Uživajte u čokoladi i vinu

Dobra vijest za sve ljubitelje čokolade i vina je da ove namirnice mogu doprinijeti zdravlju srca, ipak, ključ je umjeren unos. Alkohol i kakao (ključni sastojak čokolade) sadrže antioksidante za koje je dokazano da povećavaju dobar holesterol, snižavaju loš holesterol i poboljšavaju funkciju zgrušavanja krvi.

Pokrenite se

Vaše srce je mišić, te kao i svaki drugi mišić u tijelu, vježba je ono što ga jača. Prvi korak je utvrđivanje ciljanog broja otkucaja srca, zatim pronađite aktivnost u kojoj uživate i koje se možete dugoročno držati. Trčanje, plivanje, vožnja bicikla, pa čak i umjerene aktivnosti poput joge i redovnog istezanja mogu biti korisne za zdravlje srca.

Smršajte

Gubitak kilograma je puno više od pukog praćenja dijeta i vježbanja. To je lično putovanje koje uključuje pronalaženje onoga što volimo i što nam odgovara. Ako znate da imate problem s težinom, poduzmite pravilne korake i opskrbite se motivacijom da pomognete vašem tijelu i zdravlju.

Pazite na ishranu

Ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju, te nam zdrava i uravnotežena ishrana može dati više energije, bolji fokus, te dugoročno utjecati na jačanje zdravlja srca i ostalih organa u tijelu. Zdrave masti trebaju biti sastavni dio vaše ishrane, pored proteina i ugljikohidrata, a možete ih unijeti konzumiranjem avokada, masne ribe poput lososa i sardine, te brojnih drugih ukusnih namirnica zdravih za srce.

Prestanite pušiti

Može biti teško da prestanemo pušiti, ali većina pušača zna da je ovo izuzetno važno za zdravlje. Jedan od najvećih razloga zašto trebamo prestati pušiti je to što je ovo povezano s različitim bolestima srca. Stoga se potrudite da se riješite ove loše navike. Kada prestanete pušiti više ćete uživati u hrani, te će se vaša čula okusa i mirisa dosta izoštriti. 

Podijeli članak