Smokva - dar ljeta i plod mediterana

Korisne informacije

Da li ste se ikad zapitali kakvu nutricionističku vrijednost ima smokva? Osim što vas odmah asocira na slatko osvježenje u ljetnim danima, smokva je puna značajnih ljekovitih vrijednosti. Potiče iz Azije, a danas na velikim plantažama se uzgaja širom mediterana. Njena vrijednost kao hrana i lijek, je bila poznata još kod starih Grka koji su je smatrali svetim voćem, gdje je čak i zakonom bilo zabranjeno da se iznosi izvan zemlje.

Danas postoji preko 500 različitih vrsta smokvi, koji zbog svojih specifičnih ukusa su omiljeni već brojnim generacijama. Može se jesti svježa, suha, ali i obrađena kao marmelada ili kompot. Zamrznute smokve se mogu čuvati i do šest mjeseci. Svježi plod sadži 80% vode, 15% voćnog šećera, pektina i organske kiseline. Od minerala, u 100 g smokvi, dominira kalijum (270 mg), kalcijum (42 mg), magnezijum (17 mg), željezo (0,370 mg), fosfor (17 mg), cink (0,3 mg) i bakar (0,5 g). Beta karoten, provitamin A je najučinkovitiji od vitamina, kao i grupa B vitamina (B1,B2,B3,B6), iako vitamina C ima jako malo, tek 3 mg.

Smokva sadrži aminokiselinu triptofan, koja je bitna za normalno funksionisanje imunološkog sistema. Smokva je bogata biljnim vlaknima koji olakšavaju crijevima proces varenja hrane. Biljna vlakna pomažu u kontroli nivoa šećara u krvi i umanjuju holesterol. Visoka koncentracija prostih šećera (glukoze i fruktoze) u smokvi, predstavlja zdravu zamjenu za bijeli industrijski šećer.


Sušena smokva sadrži do 50% invertnog šećera (ne sadrži saharozu), zatim organske kiseline, 5% pektina, malo masnoća, proteinske materija, i 20% vode. U suhom plodu ima 3-4 puta više kalcijuma, fosfora i magnezijuma, a jedinstvena razlika je u tome što se vitamin C u procesu sušenja u potpunosti gubi.


Ljekovita svojstva smokve:

- antioksidansno dejstvo na vitamine ojačava imunološki sistem

- prisustvo polifenola u smokvi utječe na usporavanje moguće pojave tumora

- pomaže pri raznim upalama disajnih puteva, djelujući kao ekspektorans

- pomaže i stimulira rad crijeva, reguliše nivo šećera i holesterola

- stimuliše rad mozga i koncentracije, poboljšava raspoloženje kao rezultat dejstva magnezija, kalijuma, glukoze i triptofana


Zbog svih predhodno navedenih činjenica o smokvi, preporučujemo da vam bude prisutna u jelovniku tokom cijeli godine, svakako smo nestrpljivo čekali ljeto, kako zbog sunca tako i zbog svježih voćki koje dolaze uz njega.

Podijeli članak