Upala ima i svoje prednosti i mane. S jedne strane, ona pomaže tijelu da se brani od infekcija i ozljeda, dok s druge, hronična upala može dovesti do debljanja i bolesti. Stres, nezdrav stil života i manjak fizičke aktivnosti mogu povećati rizik još više.
Hrana koja će vam pomoći u borbi protiv upale
Protuupalna ishrana za dobro zdravljeBody.ba vam u nastavku donosi zdrave protuupalne namirnice koje možete uključiti u ishranu. One će vam pomoći da smanjite rizik od upale:
Bobice
Bobice su voće prepuno vlakana, vitamina i minerala. Neke od najčešće konzumiranih vrsta su jagode, borovnice, maline, kupine i slično. Bobice sadrže antioksidanse koji se nazivaju antocijani. Ovi spojevi imaju protuupalno dejstvo koje može smanjiti rizik od bolesti.
Masna riba
Masna riba odličan je izvor proteina i dugolančanih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Iako sve vrste riba sadrže neke omega-3 masne kiseline, ove masne ribe spadaju u najbolje izvore:
- Losos
- Sardine
- Haringa
- Skuša
Brokule
Brokule su izuzetno hranjive namirnice. Istraživanja pokazuju da jedenje brokula može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. To može biti povezano s protuupalnim efektima antioksidansa koje sadrže.
Avokado
Avokado je prepun kalijuma, magnezijuma, vlakana i mononezasićenih masti zdravih za srce. Sadrži i karotenoide koju su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Ova namirnica nudi razne korisne spojeve koji štite od upale i mogu smanjiti rizik od raka.
Zeleni čaj
Vjerovatno već znate da je zeleni čaj jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, Alzheimerove bolesti, pretilosti i drugih stanja. Zeleni čaj ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu biti izuzetno korisna za zdravlje.
Paprike
Paprike i čili papričice su prepune vitamina C i antioksidansa koji imaju snažno protuupalno dejstvo. Čili papričica sadrži sinapsku kiselinu koja može smanjiti upalu i dovesti do zdravijeg starenja. Čili papričica je bogata kvercetinom - antioksidansom koji ima snažan protuupalni efekat.
Grožđe
Grožđe sadrži brojne antocijane koji smanjuju upalu. Uz to, grožđe može smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pretilost, Alzheimerovu bolest i poremećaje oka. Grožđe je također jedan od najboljih izvora resveratrola, još jednog spoja koji ima brojne zdravstvene beneficije.
Kurkuma
Kurkuma je začin snažnog okusa koji se često koristi u curryju i drugim indijskim jelima. Kurkumin je moćni protuupalni hranjivi sastojak koji se nalazi u kurkumi, te ima brojne prednosti za tijelo.