Najbolji načini da ubrzate metabolizam

Učinkovito mršanje

Možda ste primijetili da se količina masnoće koju sagorijevate usporava. To bi moglo značiti da je potrebno da ubrzate vaš metabolizam.

Postoje brojne tablete i preparati koji garantuju efikasno ubrzanje metabolizma. Ipak, najbolje je okrenuti se prirodnim metodama i upoznati se s onim što odgovara našem tijelu.

Jedite bobičasto voće

Ishrana je najvažnija ako želimo ubrzati metabolizam. Jedenje hrane poput borovnica, kupina, malina i jagoda će vam pomoći da razgradite i brže eliminišete masnoće u tijelu. Osim toga, ove namirnice sadrže malo ugljikohidrata, te mogu biti odličan dodatak grčkom jogurtu za ukusan i obilan doručak.

Uživajte u zelenom ili crnom čaju

Mnogi od nas ne mogu zamisliti dan bez kafe. Ovaj napitak će nas ujutro razbuditi i dati nam dozu kofeina koja nam je potrebna za više energije. Ipak, bilo bi korisno s vremena na vrijeme zamijeniti kafu nekim drugim napitkom koji sadrži kofein. Idealno bi bilo da odaberete čajeve poput zelenog i crnog, za koje brojna istraživanja pokazuju da su efikasan dodatak ishrani za mršanje. Ovo će vam također pomoći da ubrzate metabolizam.

Učinite vježbanje zanimljivim

Ako redovno vježbate, a primijetili ste da vaš metabolizam usporava, problem je možda u načinu na koji trenirate. Možda se vaše tijelo naviklo na isti intenzitet vježbanja, te više ne može sagorijevati masnoće efikasno. Stoga, umjesto da povećate intenzitet, jednostavno budite kreativni i pokušajte s različitim vrstama vježbanja. Možete promijeniti mjesto i vrijeme vježbanja. Odaberite šetnju ili trčanje vani, vozite biciklo, uživajte u jogi ili pokušajte s penjanjem po stijenama.

Dodajte začine svojim obrocima

Začini poput cimeta, čilija, kurkume, origana i brojnih drugih, osim što mogu potpuno transformisati okuse vaših jela, također su odličan dodatak ishrani ako želite ubrzati metabolizam. Oni pojačavaju hormone sagorijevanja masti i ubrzavaju vaš metabolizam za 20-25%

Pijte puno vode

Pijenje dovoljno vode je izuzetno korisno za sve funkcije u tijelu. Ovo također može biti korisno u ubrzanju metabolizma. Zamijenite gazirana pića i slatke sokove ovim prirodnim napitkom koji je odličan za vaše zdravlje.

Jedite međuobroke bogate proteinima

Jedan od savjeta koji se često preporučuje kada je ubrzanje metabolizma u pitanju je jedenje više manjih obroka tokom dana, umjesto tri veća. Za svoje međuobroke birajte zdrave i ukusne grickalice bogate proteinima. Možete napraviti ukusni šejk od banane i putera od kikirikija ako uživate u njihovom okusu.

Radite jogu

Joga je praksa koja će vas dovesti u režim sagorijevanja masti. Ova aktivnost će dovesti do pada nivoa hormona stresa, koji može usporiti sagorijevanje masti. Postoje brojne prednosti ove drevne prakse, a ako želite ubrzati metabolizam, definitivno je trebate uključiti u vašu svakodnevnicu.

Podijeli članak