Hrana koju trebate izbjegavati ako želite smršati

Ishrana ima veliki utjecaj na vašu težinu

Određena hrana, poput jaja, povrća, jogurta i maslinovog ulja, može vam biti koristan saveznik u gubitku kilograma. 

Ipak, postoje i one namirnice koje vam mogu uzrokovati debljanje i porast težine. To su obično prerađeni i rafinirani proizvodi čiji unos svakako trebate smanjiti u ishrani. Ako želite održavati zdravu težinu, onda biste trebali izbjegavati ove namirnice:

Pomfrit i čips

Iako je krompir zdrava i zasitna namirnica, pomfrit i čips nisu. Oni su vrlo kalorični, a vrlo lako ih možete pojesti previše. U brojnim istraživanjima konzumiranje pomfrita i čipsa je povezano s debljanjem. Pečeni i prženi krompir također mogu sadržavati supstance koje izazivaju rak, zvane akrilamidi. Iz tog razloga, najbolje je jesti obični kuhani krompir koji možete začiniti zdravim biljnim začinima po želji.

Šećerna pića

Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih i voćnih pića, neke su od najnezdravijih namirnica na planeti. Često se povezuju s debljanjem, te mogu imati katastrofalne zdravstvene učinke kada se prekomjerno konzumiraju. Iako slatka pića sadrže puno kalorija, vaš mozak ih ne registruje kao čvrstu hranu. Tekuće kalorije vas neće zasititi, već ćete morati jesti još dosta hrane kako biste ih nadoknadili. Ako želite smršati, razmislite o tome da se u potpunosti odreknete slatkih pića.

Bijeli hljeb

Vjerovali ili ne, bijeli hljeb često sadrži puno dodanog šećera. Visok je u sadržaju glihemijskog indeksa, te može povećati nivo šećera u krvi. jedno istraživanje je pokazalo da je jedenje dvije kriške (120 grama) bijelog hljeba dnevno povezano s 40% većim rizikom od debljanja i gojaznosti. Umjesto bijelog, odaberite integralni, kukuruzni ili hljeb od bademovog brašna.

Slatkiši

Slatkiši su izuzetno nezdravi, a u malim pakovanjima se nalazi puno dodanog šećera, dodanih ulja i rafiniranog brašna. Slatkiši sadrže puno kalorija i malo hranjivih sastojaka, što znači da vas neće zasititi ali će vam povećati unos kalorija. Stoga pokušajte smanjiti unos slatkiša, te zamijenite nezdrave izbore ukusnim voćnim salatama ili orašastim plodovima.

Peciva i kolači

Peciva i kolačići prepuni su nezdravih sastojaka poput dodanog šećera i rafiniranog brašna. Mogu sadržavati i umjetne transmasti, koje su vrlo štetne i povezane su s mnogim bolestima. Ova hrana vas neće zasititi, te ćete vjerovatno brzo nakon što ih jedete osjetiti glad. Ako žudite za nečim slatkim, umjesto toga odaberite tamnu čokoladu.

Neke vrste alkohola

Umjereno pijenje alkohola je zapravo povezano sa smanjenim debljanjem, međutim, prekomjerno konzumiranje povezano je s brojnim zdravstvenim rizicima, kao i s debljanjem. Vrsta alkohola koju pijete je također važna. Iako je pivo dobro za zdravlje u manjim količinama, pretjeran unos uzrokuje debljanje.

Sladoled

Sladoled je izuzetno ukusan, ali je i vrlo nezdrav. Bogat je kalorijama, a većina vrsta je također prepuna šećera. Razmislite o tome da sami napravite sladoled, koristeći manje šećera i odabirom zdravijih sastojaka poput jogurta i voća.

Pizza

Pizza je izuzetno popularna brza hrana, međutim, komercijalno pripremljene pizze su također vrlo nezdrave. Izuzetno su kalorične i sadrže nezdrave sastojke poput visoko rafiniranog brašna i prerađenog mesa. Ako želite uživati u pizzi, pravite je sami kod kuće. Domaći sosovi su puno zdraviji, obzirom da sorte iz supermarketa mogu sadržavati puno šećera.

Podijeli članak