Esencijalna ulja za smanjenje glavobolje i migrene

Prirodne metode

Eterična ulja su visoko koncentrirane tekućine napravljene od lišća, stabljika, cvijeća, kore, korijena ili drugih dijelova biljke. Aromaterapija često uključuje esencijalna ulja koja mogu ponuditi zdravstvene prednosti poput smanjenja stresa i poboljšanja cirkulacije putem senzornih podražaja (mirisa).

Eterična ulja mogu čak pomoći u liječenju određenih stanja poput glavobolje ili migrene. Različita ulja nude različite prednosti. Neka esencijalna ulja mogu smanjiti stres, što može ublažiti tenzijsku glavobolju ili ublažiti bol.

Ulje mente

Ulje od mente je jedno od najčešće korištenih esencijalnih ulja za liječenje glavobolje. Sadrži mentol koji može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova. Smatra se da lokalna primjena razrijeđenog ulja mente može pomoći u ublažavanju bolova i napetosti kada imate migrenu. Ulje možete razrijediti s drugim uljem, poput kokosovog, zatim ga nanesite na sljepoočnice.

Ulje ružmarina

Ružmarinovo ulje ima moćna protuupalna i analgetička (ublažavajuća) svojstva. Stotinama se godina koristi u narodnoj medicini za smanjenje stresa, ublažavanje bolova i poboljšanu cirkulaciju, što sve može pomoći glavoboljama. Ulje ružmarina također pomaže kod simptoma odvikavanja, te može smanjiti nesanicu i opustiti mišiće, što također pomaže kod glavobolje. Pomiješajte nekoliko kapi ulja ružmarina s kokosovim uljem i masirajte bolno područje. Smatra se i da miris može biti koristan za olakšavanje boli.

Ulje lavande

Esencijalno ulje lavande obično se koristi za ublažavanje stresa i opuštanje. Postoje i snažni dokazi da lavanda može pomoći u liječenju glavobolje i migrene. Udisanje mirisa esencijalnog ulja lavande može pomoći u upravljanju napadima migrene. Možete nanijeti razrijeđeno ulje lavande na kožu, koristiti difuzor ulja ili dodati razrijeđeno ulje u toplu kupku kako biste iskusili njegove prednosti.

Ulje kamilice

Esencijalno ulje kamilice opušta tijelo i umiruje mišiće, pa iz tog razloga može biti odlična pomoć u liječenju tenzijske glavobolje. Također može pomoći u liječenju anksioznosti i nesanice, koji su česti uzroci glavobolje. Trudnice ne bi trebale koristiti ovo ulje. U kadu ili vruću vodu možete dodati nekoliko kapi ulja i udisati paru.

Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa može pomoći kod glavobolje uzrokovane problemima sa sinusima. Ovo ulje otvara nosne prolaze, te može očistiti sinuse i pomoći u ublažavanju napetosti sinusa koja uzrokuje glavobolju. Kombinacija ulja peperminta, eukaliptusa i etanola pruža opuštajuće učinke na mišiće i um, što pomaže u smanjenju glavobolje.

Podijeli članak