Prirodni načini da poboljšate pamćenje

Metode koje djeluju

S vremena na vrijeme, svi imamo trenutke kada postanemo zaboravni, posebno kada imamo previše obaveza.

Iako je ovo sasvim normalna pojava, loše pamćenje ponekad može biti frustrirajuće. Genetika igra važnu ulogu u gubitku pamćenja, posebno u ozbiljnim neurološkim stanjima poput Alzheimerove bolesti. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da ishrana i način života imaju veliki utjecaj na pamćenje. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko prirodnih načina da poboljšate pamćenje:

Redovno vježbajte

Vježbanje je važno za cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je vježbanje korisno za mozak, te da može pomoći u poboljšanju pamćenja kod svih dobnih skupina. Brojna istraživanja pokazuju da vježbanje može povećati lučenje neuroprotektivnih proteina i poboljšati rast i razvoj neurona, što dovodi do poboljšanja zdravlja mozga.

Dodajte kakao u ishranu

Kakao nije samo izuzetno ukusan, već je i hranjiv, te pruža snažnu dozu antioksidansa koji se zovu flavonoidi. Istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu biti posebno korisni za vaš mozak. Najbolje je da birate tamnu čokoladu sa sadržajem kakaa od 70% ili više. To će vam osigurati visok unos antioksidansa koji su korisni za mozak.

Jedite manje dodanog šećera

Jedenje previše dodanog šećera je povezano s mnogim zdravstvenim problemima i hroničnim bolestima, uključujući pad kognitivnih sposobnosti. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata šećerom može dovesti do lošeg pamćenja. Smanjivanje unosa šećera u ishrani ne samo da pomaže vašem pamćenju, već i poboljšava vaše ukupno zdravlje.

Spavajte dovoljno

Nedovoljan san se povezuje s lošim pamćenjem. Spavanje igra važnu ulogu u konsolidaciji memorije, procesu u kojem se kratkotrajna sjećanja jačaju i transformišu u dugotrajna sjećanja. Istraživanja pokazuju da ako ste neispavani, ovo može negativno utjecati na vaše pamćenje.

Pijte manje alkohola

Konzumiranje previše alkoholnih pića na mnogo načina šteti vašem zdravlju i može negativno utjecati na vaše pamćenje. Prekomjerno pijenje alkohola može utjecati na vaš mozak, te rezultirati deficitom pamćenja. Često pijenje može oštetiti hipokampus, dio mozga koji igra vitalnu ulogu u pamćenju.

Trenirajte svoj mozak

Vježbanje vaših kognitivnih vještina igranjem moždanih igara je zabavan i učinkovit način da poboljšate pamćenje. Sudoku, tetris, križaljke i brojne mobilne aplikacije su posvećene upravo treningu mozga, te su izvrsne za jačanje memorije.

Isprobajte dodatak ribljeg ulja

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su važne za cjelokupno zdravlje, te se pokazalo da smanjuju rizik od srčanih bolesti, stres i anksioznost, te usporavaju mentalni pad. Brojna istraživanja pokazuju da konzumiranje ribe i dodataka ribljeg ulja može poboljšati pamćenje, posebno kod starijih osoba.

Odvojite vrijeme za meditaciju

Meditacija je drevna praksa koja na mnoge načine pozitivno utječe na vaše zdravlje. Ona vas opušta i umiruje, a dokazano je i da smanjuje stres i bol, te snižava krvni pritisak i poboljšava pamćenje. Dokazano je i da meditacija povećava sivu tvar u mozgu. Kako starimo, siva tvar opada, što negativno utječe na pamćenje i spoznaju. Pokazalo se da tehnike meditacije i opuštanja poboljšavaju kratkotrajno pamćenje kod ljudi svih dobnih skupina, stoga je definitivno korisno da isprobate ovu praksu.

Održavajte zdravu težinu

Održavanje zdrave tjelesne težine je neophodno za održavanje tijela i uma u vrhunskoj kondiciji. Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je gojaznost faktor rizika za kognitivni pad. Zanimljivo je da pretilost zapravo može prouzrokovati promjene gena povezanih s pamćenjem u mozgu, što negativno utječe na pamćenje.

Podijeli članak