Kako prirodno ubrzati metabolizam?

Metode koje mogu postati navike

Mnogi dodaci ishrani i tablete garantuju ubrzanje metabolizma i pomoć pri sagorijevanju masnih kiselina. Ipak, uvijek je sigurnije odabrati prirodne metode.

Body.ba vam donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ubrzate metabolizam na prirodan način. Odaberite ove metode koje je lako uključiti u svakodnevnicu, a vremenom će vam one postati navike:

Pijte zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju zeleni čaj sagore do dodatnih 70-100 kalorija dnevno zbog sadržaja antioksidansa u čaju koji se nazivaju katehini. Popijte zeleni čaj ujutro kada se tek probudite ili popodne prije ručka. Nemojte ga piti navečer obzirom da sadrži kofein, te vam može poremetiti ciklus spavanja.

Jedite puno manjih obroka

Ako jedete tri ogromna obroka tokom dana, vaš metabolizam može usporiti. Možete doživjeti simptome poput nadutosti i mučnine. Ipak, ako jedete više manjih obroka tokom dana, te redovno grickate zdravu hranu, vaš metabolizam će vam biti zahvalan.

Doručak je najvažniji obrok

Ako jedete obilan i uravnotežen doručak, to vam može pomoći da povećate energiju, kontolišete apetit i ubrzate metabolizam. Pobrinite se da je vaš doručak bogat hranjivim sastojcima korisnim za zdravlje.

Kardio trening i trening snage

Vježbanje je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju ubrzanje metabolizma. Intervalni kardio trening u trajanju od 30 minuta dnevno može ubrzati vaš metabolizam i do 2 sata nakon završetka vježbanja. Podijelite svoj trening u dva segmenta kako biste iskusili još veće koristi. Radite vježbe otpora 2-3 puta sedmično kako biste povećali mišićnu masu i tako povećali brzinu metabolizma u mirovanju.

Začinjena hrana

Ljuta hrana povećava oslobađanje određenih hormona u tijelu što stimulira metabolizam i povećava sagorijevanje kalorija. Kapsaicin koji se nalazi u ljutim paprikama povećava razdvajanje proteina koji se nalaze u mišićima. To uzrokuje da mitohondriji proizvode više toplote, što znači da će metabolizam biti brži.

Kvalitetan san je ključan

Nivo energije i fizičke aktivnosti je niži kada smo umorni, što znači da će i naš metabolizam usporiti. Ako spavamo manje od 7 sati svaku noć, veće su šanse da ćemo se udebljati. Stoga se pobrinite da svaku noć spavate od 7 do 9 sati.

Kofein može biti koristan

Pijenje nekoliko šoljica kafe dnevno, ili drugih kofeinskih napitaka bez kalorija poput zelenog čaja, može biti korisno za ubrzavanje metabolizma. Količina kofeina u samo jednoj šoljici kafe može privremeno ubrzati metabolizam za 15%.

Podijeli članak