Rashlađujuće ljetno voće koje trebate jesti svakodnevno

Dodajte ove namirnice u ishranu tokom toplih dana

Obzirom da je ljeto svi žudimo za osvježavajućom hranom. Tokom ovog perioda godine potreba našeg tijela za vodom se povećava.

Osim što je važno da pijemo puno vode tokom vrućih ljetnih dana, također je izuzetno korisno u ishranu uključiti osvježavajuće voće koje je bogato vodom. Body.ba vam donosi nekoliko zdravih ljetnih voćki koje možete uključiti u ishranu:

Lubenica

Lubenica je neophodna ljetna voćka koja je izuzetno ukusna i bogata vodom. Sastoji se od 92% vode i odličan je izvor vitamina A i C. Također je bez masti, bez holesterola i niskokalorična.

Šljive

Šljive su bogate vlaknima što ih čini idealnim namirnicama za našu probavu. Također su bogate vitaminom A i K, natrijem, kalijumom, proteinima, kalcijem i fosforom.

Dinja

Dinja, poput lubenice, sadrži 90% vode. Također nema masti, holesterola i natrijuma. Osim toga, dinja je bogata vitaminima A i C, te kalijumom.

Grožđe

Grožđe ima brojne blagodati i vrlo je bogato vitaminima A, B1, C i E. Također je super izvor željeza, kalcijuma, kalijuma i fosfora. Grickajte grožđe tokom vrućeg dana kako biste se rashladili i čuvali zdravlje.

Breskve

Breskve su sočno i ukusno ljetno voće, koje je bogato vitaminom C, A i vitaminima B skupine. Ovo voće je bogato magnezijem, kalijumom, željezom i kalcijem.

Trešnje

Trešnje su izuzetno ukusno ljetno voće. Bogate su vodom i antioksidansima, te su korisne za naša crijeva i zdrave bakterije u njima. Osim toga, sadrže i minerale poput kalcijuma i željeza, što je također važno za cjelokupno zdravlje.

Jagode

Jagode su jedan od najpopularnijih ljetnih plodova. Osim što obiluju hranjivim sastojcima poput vitamina B, C i K, jagode su i izuzetno korisne za povećanje energije u tijelu. Smanjuju loš holesterol, što je korisno za zdravlje srca. 

Podijeli članak