Zašto je najbolje pisati bilješke ručno?

Mnogi studenti na predavanjima koriste laptope

Ako zaista želite zapamtiti svoje bilješke, istraživanja sugerišu da biste trebali posegnuti za olovkom.

Iako većina studenata i učenika koristi laptop ili tablete na predavanjima kako bi vodili bilješke, istraživanja pokazuju da je možda bolja opcija ipak korištenje notesa i olovke.

Mnogi ljudi brže tipkaju nego što pišu, što je izuzetno korisna vještina. Ovako lakše vodite obilne bilješke, što je odlično i može vam pomoći da skratite vrijeme koje provodite pripremajući bilješke. Ipak, jedan eksperiment koji je obavljen na Sveučilištu Princeton pozabavio se upravo time da li je bolje koristiti laptop za bilješke ili ih zapisivati ručno.

Studenti u grupama su dobili TED govore za gledanje, te im je rečeno da bilježe ono što čuju. Jedna grupa je dobila laptop, a druga bilježnice i olovke. Studenti koji su koristili laptop su unosili doslovne riječi predavača, dok su studenti koji su koristili olovku u papir pisali sažeto.

Kasnije su provjerili njihovo pamćenje jednostavnim testovima, te su studenti koji su koristili bilježnice prošli bolje i lakše su objasnili određene pojmove s predavanja.

Kada koristimo olovku i papir, dublje obrađujemo informacije jer ih ne možemo u potpunosti zapisati. Također, dok pišemo u svesku, lakše nam je da obilježimo šta je važnije za zapamtiti. Proces stvaranja bilješki vam može biti koristan, jer ćete bolje razumjeti i kasnije se lakše sjetiti onoga što ste slušali na predavanju.

Dakle, ako se želite sjetiti svojih bilješki, istraživanja sugerišu da biste trebali posegnuti za olovkom i papirom!

Podijeli članak