Rafael Nadal je teniski snagator: Na koji način se hrani?

Španac se drži zdravog načina života

Rafael Nadal jedan je od najvećih tenisera svih vremena.

Španac ima 35 godina i već dvije decenije uveseljava teniske fanove širom svijeta. Ima čak 20 Grand Slam titula i to ga uz Novaka Đokovića i Rogera Federera stavlja u sami vrh.

Ljevoruki teniser počeo je karijeru 2005. godine, kada je i osvojio prvi naslov Roland Garrosa, tada još kao tinejdžer. Kasnije su se trofeji samo nizali, a Rafa zbog svog načina igre bio omiljen mnogima, naročito ljubiteljima "sporih" podloga.

Rafa je prepoznatljiv i po brutalnoj muskulaturi, a njegovo tijelo izgleda impresivno. Naravno, cijeli život Nadal trenira, vodi život po posebnom programu, a uz to puno pažnje posvećuje ishrani.

Šta i kako se Rafa hrani? Naravno, nije nužno uvijek isti raspored, ali otprilike, prije svakog meča Nadal jede hljeb s maslinovim uljem, iberijsku šunku i cijeđeni sok.

Takođe, kazao je da je morska hrana njegovo glavno gorivo i da obožava ribu, bilo da je marinirana ili pržena, te da voli dodati nekoliko ugljenih hidrata uz pastu ili piriniča. Prije takmičenja i mečeva, kako je rekao, nikada ne jede nešto pretjerano teško.

Tokom meča se hidrira pravilno vodom i izotoničnim pićima, naravno bananom kao i drugi teniseri zadržava snagu.

Nakon mečeva, koje uglavnom pobijedi, jede večeru iskonskih španskih korijena. Priznao je da mu mama često sprema domaća jela.

Svježe zelenilo i proteini su neizostavni. A omiljene namirnice su mu i škampi te ostali morski plovodi, također i masline koje dolaze iz njegove Španije.

„Ja obožavam masline“, jednom prilikom priznao je Španac. „One možda jesu zdrave, ali definitivno ne u količini u kojoj ih ja konzumiram, a pored maslina, druga najlepša poslastica mi je čokolada“.

Nadal nije popu Novaka Đokovića vegan, konzumira dakle mesne proizvode, a priznaje da se nekada zna i opustiti, pa pojesti nešto nezdravo ili popiti koju čašicu nekog alkohola, ali definitivno u maloj mjeri jer i sam priznaje da ne bi bio tu gdje jeste da je imao potrebu da češće konzumira štetne stvari.

Podijeli članak