Šampion Nadal ima čudne rituale na terenu i van njega, onaj s voćem je posebno neobičan

Danas osvojio 21. Grand Slam u karijeri

Španski teniski majstor Rafael Nadal danas je ušao u historiju osvojivši 21. Grand Slam u karijeri.

Šampion Nadal ima čudne rituale na terenu i van njega, onaj s voćem je posebno neobičan

Nadal je nakon 5,5 sati borbe pobijedio Daniila Medvedeva u finalu Australian Opena, čime je postao teniser s najviše titula na Grand Slamovima, ostavivši iza sebe Novaka Đokovića i Rogera Federera, koji su ostali na 20.

Nadal je gubio 2:0 u setovima, a onda se epski vratio i pokazao da je snagator. Iako je u poznim godinama, Rafa i dalje ima nevjerovatne fizičke predispozicije i izuzetno je snažan i spreman, a kroz cijelu karijeru ima rituale koji mu pomažu da zadrži mirnoću.

Znate sigurno za rituale tokom mečeva ili na pauzama između gemova. Najpopularniji je ritual njegovog konstantnog vađenja gaćica iz stražnjice tokom servisa ili pozicioniranja flašice vode uvijek na isto mjesto tokom pauze između dva gema.

"Ljudi moraju imati pravu rutinu i uvijek ponavljati iste stvari. Ja držim do reda, pogotovo u stvarima koje smatram važnima. Godinama već imam istu rutinu prije mečeva i to mi mnogo pomaže. To ponavljanje daje mi samopouzdanje i mir, vodi me ka saznanju da zaista dajem sve od sebe", rekao je Nadal jedne prilike.

Neke rituale ima i izvan terena. Tušira se svaki dan tačno tri puta i uvijek se budi u isto vrijeme - navija dva alarma kako slučajno ne bi duže spavao od svog uobičajenog vremena.

Posebna priča je ishrana, pošto je Nadal neko ko jede tačno 172 kilograma voća godišnje, a svaki dan pojede četiri jabuke. Dakle, "u bocu", nikada manje ili više. Takođe svaki dan bude s fizioterapeutom s kojim godišnje provodi 568 sati.

Nadal na mečevima ponavlja određene radnje. Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u lijevoj ruci. Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sjedne na stolicu uvijek korišteni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad koljena.

Nadalov čuveni pokret prije servisa svima je poznat - obriše se po nosu, stavi kosu iza lijevog uha unatoč tome što uvijek nosi maramu koja drži kosu, a onda opet nos, pa kosa iza desnog uha, a onda kreće servis kojim uništava protivnike već skoro 20 godina.

Jednostavno, Rafael Nadal.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak