Rafael Nadal je teniski snagator: Na koji način se hrani?

Španac se drži zdravog načina života

Rafael Nadal jedan je od najvećih tenisera svih vremena.

Rafael Nadal je teniski snagator: Na koji način se hrani?

Španac ima 35 godina i već dvije decenije uveseljava teniske fanove širom svijeta. Ima čak 20 Grand Slam titula i to ga uz Novaka Đokovića i Rogera Federera stavlja u sami vrh.

Ljevoruki teniser počeo je karijeru 2005. godine, kada je i osvojio prvi naslov Roland Garrosa, tada još kao tinejdžer. Kasnije su se trofeji samo nizali, a Rafa zbog svog načina igre bio omiljen mnogima, naročito ljubiteljima "sporih" podloga.

Rafa je prepoznatljiv i po brutalnoj muskulaturi, a njegovo tijelo izgleda impresivno. Naravno, cijeli život Nadal trenira, vodi život po posebnom programu, a uz to puno pažnje posvećuje ishrani.

Šta i kako se Rafa hrani? Naravno, nije nužno uvijek isti raspored, ali otprilike, prije svakog meča Nadal jede hljeb s maslinovim uljem, iberijsku šunku i cijeđeni sok.

Takođe, kazao je da je morska hrana njegovo glavno gorivo i da obožava ribu, bilo da je marinirana ili pržena, te da voli dodati nekoliko ugljenih hidrata uz pastu ili piriniča. Prije takmičenja i mečeva, kako je rekao, nikada ne jede nešto pretjerano teško.

Tokom meča se hidrira pravilno vodom i izotoničnim pićima, naravno bananom kao i drugi teniseri zadržava snagu.

Nakon mečeva, koje uglavnom pobijedi, jede večeru iskonskih španskih korijena. Priznao je da mu mama često sprema domaća jela.

Svježe zelenilo i proteini su neizostavni. A omiljene namirnice su mu i škampi te ostali morski plovodi, također i masline koje dolaze iz njegove Španije.

„Ja obožavam masline“, jednom prilikom priznao je Španac. „One možda jesu zdrave, ali definitivno ne u količini u kojoj ih ja konzumiram, a pored maslina, druga najlepša poslastica mi je čokolada“.

Nadal nije popu Novaka Đokovića vegan, konzumira dakle mesne proizvode, a priznaje da se nekada zna i opustiti, pa pojesti nešto nezdravo ili popiti koju čašicu nekog alkohola, ali definitivno u maloj mjeri jer i sam priznaje da ne bi bio tu gdje jeste da je imao potrebu da češće konzumira štetne stvari.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak