Zablude o maslinovom ulju

Sve što niste znali

Možda mislite da znate sve o maslinovom ulju, pa vam mi donosimo zanimljive informacije koje najvjerovatnije niste znali za ovo ukusno i zdravo ulje. 

1. Maslinovo ulje u prodavnicama je uvijek svježe

Iako to dobro zvuči, maslinovo ulje koje se uvozi je najčešće staro i do tri godine. Za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi ona poznata "što je starije, to je bolje".

2. Kvalitetnije maslinovo ulje upotrebljavajte za svježe salate, a na onom jeftinijem pržite hranu

Pogrešno. Koliko je bolje i svježije ulje, toliko će više izdržati visoke temperature. Sa pripremom ne gubi svoj kvalitet i hrana će biti puno ukusnija i zdravija. 

3. Maslinovo ulje treba da se čuva u staklenim flašama

Ovo je djelimično tačno. Čuvanje u staklenim flašama je dobro, ali mora da bude u tamnijem staklu, jer ulje reaguje na svjetlost i tako mu se mjenja struktura, pa se gubi kvalitet. Pakovanje u limenci je podjednako efikasno.

4. Maslinovo ulje držite blizu vas u kuhinji da vam je pri ruci

Još jedna greška. Najbolje je da se čuva u špajzu ili plakaru. Svjetlost mjenja strukturu ulja i tako ono gubi svoj kvalitet.

5. Uz maslinovo ulje hrana se ne može dinstati

Još jedna lažna informacija. Istraživanja su pokazala da se kvalitet ulja ne mijenja i do 200 stepeni Celzijusa. Slobodno pripremajte i dinstajte hranu na maslinovom ulju. Ali, imajte na umu da se ovo ne odnosi na prženu hranu. 

6. Maslinovo ulje nema kalorija

Pogrešno! Jako je zdravo i hranjivo, ali maslinovo ulje je ipak ulje i sadrži veliku količinu kalorija, ali za razliku od biljnih ulja, ima niži nivo holesterola (loših masti). Ovo ulje je moćan antioksidans sa visokim hranjivim vrijednostima.  

Podijeli članak