Pet zdravih namirnica koje koristite pogrešno

Pametno kuhajte

Zdrava hrana ima pozitivno djelovanje ukoliko se konzumira na pravilan način. Ovo su namirnice koje ne konzumirate ili koje ne pripremate na pravilna način i onako kako bi trebalo. 

Povrće

- Greška: kuhanje i prekuhavanje u expres loncu.

- Pravilan način: priprema na pari. 

Priprema na pari je jako zdrava i djelotvornija od bilo koje druge metode priprema. Danas postoji jako puno kuhinjski aparata koji su namjenjeni upravo za ovakav način pripreme hrane. Nabavite jedan od njih i na taj način sačuvajte u hrani sve hranjive materije.

Jagode

- Greška: sjeckate ih.

- Pravilan način: jedete ih cijele. 

Ukoliko želite da unosete jako puno vitamina C, pojedite cijele jagode, bez sjeckanja. Vitamin C počinje da slabi na svjetlu ili u dodiru sa kisikom.

Vino

- Greška: ostavljate ga poluotvoreno.

- Pravilan način: konzumirajte ga dok je svježe otvoreno.

Ukoliko flašu vina niste odjednom popili nakon otvaranja, ono će izgubiti sve beneficije koje ima kao svježe vino. 

Paradajz

- Greška: svježi paradajz.

- Pravilan način: pripremite paradajz.

Redovna konzumacija paradajza spriječava brojne probleme sa srcem, pomaže u borbi protiv raka prostate. Većina ljudi ga jede svježog, ali pripremljen je puno zdraviji. 

Smrznuti proizvodi

- Greška: izbjegavate ih.

- Pravilan način: slobodno konzumirajte smrznute namirnice.

Dokazano je da određena hrana, kao što je špinat, grašak, borovnica i trešnja su puno zdravije kada su smrznute nego kada su svježe. 

Podijeli članak