Istine o masnoćama koje će vas iznenaditi

Dvije činjenice

Ako ste jedna od osoba koja ima želju za smanjenjem masnih naslaga i dostizanjem dobre tjelesne forme prije svega mršanjem, vjerovatno ste već odlučili da nećete jesti ništa masno i da su masnoće najveći neprijatelji dobre forme.

Ono što bi u tom slučaju trebali znati je činjenica da definitivno niste u pravu. Kao dokaz za to, navest ćemo dvije velike činjenice koje će, nadamo se, promijeniti neke od pogrešnih stavova prema masnoćama.

Dvije vrste masnoća

Prvo i osnovno je shvatanje da se masnoće dijele na dvije vrste, bukvalno na dobre i na loše. Dobre nazivamo nezasićenim masnoćama, dok su druge zasićene masnoće. Zasićene masnoće su razlog zbog kog ljudi imaju takvu predstavu o masnoćama generalno, jer činjenica da su one krive za povećan nivo holesterola u krvi, triglicerida, te generalno masnih naslaga koje vode pravo ka kardiovaskularnim problemima, koji su nekada i kobni. 

S druge strane dobre, nezasićene masnoće su nešto što čak može i pomoći mršanju, a posebno su se dokazale kao odlični ojačivači imuniteta. Među dobre masnoće spadaju maslinovo ulje, riblje ulje (Omega 3), a u većim količinama se mogu naći i u orašastim plodovima, pa tako na primjer i sam kikiriki puter spada u ovu grupu.

Šećer je opasniji od masnoća

Kada je u pitanju debljanje i uzročnici tog toliko učestalog problema, glavni i osnovni izazivač je ljudima omiljeni šećer. Tek nakon eliminacije šećera se može pričati o problemima koje izazivaju masnoće, koje su također veliko zlo (dakle zasićene masnoće, nikako sve).

Podijeli članak