Za slabiju glavobolju manje soli konzumirajte

Korisni savjeti

Ako često imate jake glavobolje, a vaš ljekar smatra da je sve u redu, vrijeme je da prekontrolišete vaš dnevni meni. Istraživanja koja su skoro sprovedena su otkrila da sa umanjenjem soli u ishrani za oko tri grama, možete umanjiti glavobolju za 31%. 

Naučnici pretpostavljaju da umanjena količina soli u vašem tijelu, odnosno natrijuma, doprinosi nižem krvnom pritisku što direktno umanjuje glavobolju.

Hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak je glavni razlog za glavobolju, koja povećava rizik od moždanog i srčanog udara, bolesti bubrega, pa čak i osteoporoze. 

Zato je preporučljivo da se umanji unos soli, čime se preventivno štitite od glavobolja koji vam mogu dosta iskomplikovati život. Prije svega, prestanite soliti jelo u tanjiru. Zatim, izbjegavajte dimljenu i preslanu hranu, mesne prerađevine, grickalice i čipsove koji su 100% so u ukusnijem obliku. 

Podijeli članak