Internet je pun savjeta o zdravoj ishrani koji ponekad mogu biti zbunjujući. Iako ovi specifični savjeti mogu biti korisni, većini ljudi je teško da ih se pridržava dugoročno.
Učinite svaki obrok zdravijim uz jednostavan trik
Šta savjetuju stručnjaci?Ako ste odlučili da je vrijeme da poradite na vašoj ishrani, a ne znate odakle da počnete, Body.ba ima rješenje za vas.
Savjet kojeg se uvijek trebate pridržavati pri pripremi obroka je da polovinu tanjira uvijek napunite voćem ili povrćem. Umjesto da se ograničavate na jedenje zdrave hrane u kojoj možda i ne uživate toliko, jednostavno rasporedite tanjir tako da i dalje možete jesti hranu koju volite, dok istovremeno unosite mnoštvo hranjivih sastojaka i zdravih proizvoda.
Potrudite se da pola vašeg tanjira zauzima voće i povrće, dok druga polovica uravnotežuje unos proteina i ugljikohidrata. Ova metoda je odlična za održavanje zdrave kilaže, unos dovoljno hranjivih sastojaka i sveukupno poboljšanje ishrane.
Punjenje pola tanjira voćem i povrćem će vam osigurati da vaši obroci budu ispunjeni različitim vitaminima, mineralnima, antioksidantima i vlaknima.
Dakle, u sljedeći omlet možete dodati svježe povrće poput gljiva, špinata i šarene paprike. Ovo će vam pružiti odličan obrok pun proteina, vlakana i drugih hranjivih sastojaka. Duže ćete osjećati sitost i nećete imati nezdrave žudnje tokom dana.
Stručnjaci također preporučuju da u tanjir dodate što više boja kako biste zasigurno povećali hranjivu vrijednost vašeg obroka. Svaka boja predstavlja različite hranjive sastojke. Crveni proizvodi, poput paradajza, ispunjeni su likopenom - snažnim antioksidansom koji pomaže u smanjenju upale i promicanju zdravlja crijeva. Zelena hrana, poput kelja, je obično odličan izvor vitamina K i kalijuma za zdravlje srca. Žuto povrće, poput kukuruza, puno je luteina, vitamina A i vitamina C za jači imunitet i zdrave oči. Osim što će vaš obrok biti pun hranjivih sastojaka, on će također i izgledati fenomenalno. Stoga budite kreativni i u vaš tanjir dodajte različite boje i uživajte u zdravom i ukusnom obroku.