Kako se i bez klima uređaja izboriti sa vrućinom

Vrijeme je vrućina

Ušli smo u najvrući period godine u kom temperature zraka nerijetko prelaze i 35 stepeni Celzijusa. Osim što to znači da se tokom dana treba što je moguće manje izlagati suncu, istovremeno se pojavljuje problem sa pretoplim prostorijama u kojima zadržavanje postaje prava patnja ukoliko ne postoji klima uređaj. Stoga, jako je važno napraviti određene korake uz koje se uspješno izlazi na kraj sa vrućinom.

Noću otvoriti sve kako bi se zrak zamijenio sa hladnijim

Zagrijani zrak tokom dana u prostorijama je jednostavnije "zamijeniti" vanjskim, tokom noći, nego ga pokušavati ohladiti što je skoro pa nemoguće bez klima uređaja. Čak i u slučaju da postoji klima uređaj, otvaranje prozora i strujanje zraka će pomoći efikasnijem hlađenju, a svakako će smanjiti i rad klime, a samim tim i račun struje.

Nivo vlažnosti zraka svesti na minimum

Svaka osoba koja je bila u predjelima Zemlje u kojima su temperature stravično visoke, ali istovremeno, gdje su i velike suše, shvatila je da se nakon sakrivanja kože od direktnog izlaganja sunčevim zrakama, jednostavno lakše podnosi toplota nego što je to slučaj kod nas. Stvar je u tome što imamo mnogo vlažniju klimu, a upravo vodena para u zraku povećava efekat toplote. Zbog toga, kuhanje mora biti ili vani ili kod otvorenog prozora/uključene nape, a nakon tuširanja prozori trebaju biti otvoreni kako bi što prije para izašla vani.

Pogasiti kućanske aparate i kuhati vani, ako je to moguće

Kada je već jako vruće, gore može biti samo ako pravite ručak i plinsko i električno kolo isijava toplotu duže vrijeme. U stvari, radi se o pravoj toplotnoj katastrofi koju treba izbjegavati na načine da se duže kuhanje tempira u kasnijim periodima dana, da se kuha uz uključenu napu, a najbolja varijanta bi bilo kuhanje van kuće, odnosno na terasi, avliji i slično.

Nositi lanenu i svilenu odjeću umjesto pamučne, a poliester potpuno izbacite

Lanena osjeća je zbog svoje prozračnosti dva puta hladnija od pamučne. Svila je neusporedivo lakša, a opravo prozračnost i lahkoća su elementi koji trebaju sačinjavati ljetnu odjeću. Što se tiče neprirodnih materijala kakav je poliester, njih treba u potpunosti izbjegavati tokom toplijih dana, ne samo zbog toga što tijelo ne može nikako "disati" ispod, već i zbog stravično ružnog mirisa znoja koji nastaje u kombinaciji. 

Podijeli članak