Ananas: Voće koje zaslužuje češće konzumiranje

Zdrava zamjena slatkišima

Iako ananas ne spada među voće koje se toliko često nalazi na stolovima u našim domovima, zbog cijelog niza pozitivnih osobina, ono itekako zaslužuje veće poštovanje i samim tim i to da se češće nalazi na jelovniku.

Ukoliko bi pokušali izdvojiti beneficije koje inače većina ljudi propušta rijetkim ili nikakvim konzumiranjem ananasa, tada bi se trebale uzeti u obzir sljedeće stvari.

Dobar je antioksidans

Da je ananas tropsko voće koje osim svog specifičnog i atraktivnog izgleda ima i veliki uticaj na ljudsko zdravlje, najbolje govori činjenica da se radi o sjajnom pomoćniku u borbi protiv virusa i raznih infekcija. Bogat je vitaminom C, što mu je jedno od najjačih oružja.

Može poslužiti kao lijek za cijeli niz tegoba

Osim što je navedeno da djeluje na upale izazvane infekcijama, ananas je efikasan suborac i kod problema sa kašljem, pomaže zarastanju tkiva, smanjuje otok i bolove nakon povreda. Uz sve to, njegovi enzimi djeluju blagotvorno i na probavu.

Jača kosti i odlično djeluje na kožu

Ako se zna da ananas u sebi nosi solidne količine mangana, to direktno znači da je dobar za poboljšanje čvrstine kostiju i vezivnih tkiva. Čisti i zube, a što se tiče kože, nju čini izdržljivijom na vanjske uticaje.

Čuvar je vida

Malo ko zna da ananas važi za pravog čuvara vida, koji se i naučno dokazao kao takav. Njegovom konzumacijom, starije osobe mogu smanjiti rizik od gubitka vida do čak 36 posto.

Podijeli članak