Ovako izgledaju teretane američkih koledža

Najboljih deset

Dok na našim prostorima studenti koji žele izgledati dobro, znatan dio džeparca odvajaju za plaćanje članarine u teretanama i tako smanjuju svoje, ionako mizerne mjesečne budžete, na uspješnim američkim koledžima stvari funkcionišu potpuno drugačije.

Štaviše, oni se međusobno takmiče ko će obezbijediti bolje uslove za održavanje fizičkog zdravlja i što boljeg atletskog izgleda svojih studenata. U nastavku možete pogledati kako izgleda deset najimpresivnijih univerzitetskih teretana.

10. Univerzitet Georgia

Ne samo da ima jednu, već Univerzitet u sklopu svog kampusa posjeduje 3 teretane, 3 bazena, atletsku stazu, umjetne stijene za penjanje i mnogobrojni drugi sadržaj među kojima je i 8 košarkaških terena.

9. Univerzitet Stanford

Još jedan univerzitet koji na fascinantan način brine o fizičkom razvoju svojih studenata je Univerzitet u Stanfordu, koji u svom okrilju ima skoro 23.000 kvadratnih metara namijenjenih samo za rekreaciju. Tu naravno spada i teretana, koja se prostire na skoro 3 i pol hiljade kvadratnih metara.

8. Pen State

Univerzitet Pen State pruža mogućnost studentima da na čak 70 različitih načina aktiviraju svoje tijelo u fizičkom smislu, kroz mnogobrojne vrste pojedinačnih i grupnih sportova i drugih aktivnosti. Fantastično opremljena teretana, zauzima prostor od 4,5 hiljada "kvadrata".

7. Univerzitet Notre Dame

Svoju naklonjenost zdravom i aktivnom životu iz Univerziteta Notre Dame uvijek ponosno ističu, a njihov sportsko-rekreacijski centar posjećuju i drugi ljudi, pa se broj korisnika njihovih kapaciteta na godišnjem nivou penje i do 300.000. Svi mogu naći dovoljno prostora za sebe, jer pored fudbalskih, odbojkaških, badminton, hokejaških, i košarkaških igrališta i atletske staze, sama teretana na primjer posjeduje više od trideset kardio sprava.

6. Univerzitet u Teksasu

Univerzitet koji u sklopu svog kampusa, ali i izvan njega, posjeduje 9 fitnes centara i sveukupnu površinu od oko 200 duluma površine namijenjene rekreaciji, nešto je posebno ne samo u SAD-u, nego i u cijelom svijetu. Ovaj univerzitet je prvi izbor kod čak 53% studenata u SAD-u koji se žele baviti nekom od sportskih nauka.

5. Scripps koledž

Iako ne spada među velika univerzitetska imena, Scripps koledž je u pogledu poticanja fitnessa među najboljima u svijetu. Tačnije, stručnjaci su ga svrstali među 5 najboljih, a zaslužni za to su sami programi unutar studiranja koji uključuju i brojne radionice, seminare i kurseve nutricionizma, kontrolisanja tjelesne mase itd. Posjeduje sale i igrališta na prostoru od preko 7.000 kvadratnih metara, i radi se o kompletnom ženskom koledžu!

4. Univerzitet Vanderbilt

Kroz svaki semestar u ovom univerzitetu se zahtijeva postizanje kako moždane, tako i tjelesne najbolje forme studenata. U jednom nedavnom istraživanju, Vanderbilt univerzitet je zauzeo prvo mjesto u nivou sreće i zadovoljstva studenata. Ovaj univerzitet ne samo da posjeduje ogromni fitness centar i brojna druga igrališta, već omogućava svojim studentima da učestvuju i na triatlonu u zatvorenom, što mnogi ne mogu ni zamisliti.

3. Univerzitet California

Kalifornijski veliki univerzitet, poznat je kao univerzitet koji ima vjerovatno i najbolju hranu među konkurencijom. Kada je riječ o fizičkim aktivnostima, za to je odvojeno 4.200 kvadratnih metara vrhunski opremljenih spravama. Pored mnoštva sprava sa opterećenjima, moguće je vježbati i na jednoj od preko 60 ponuđenih kardio sprava. Uz sve to, surfanje, veslanje u kajacima, kao i mnogobrojni drugi sadržaji, također su omogućeni studentima.

2. Ohio State University

Već nekoliko godina unazad, državni univerzitet u Ohiou konstantno biva biran među pet obrazovnih ustanova sa najboljim fitness uslovima na svijetu. Ogromno remek-djelo fitness arhitekture, sadrži i mnogo više nego što je potrebno jednom studentu da bi bio u najboljoj životnoj formi. U sklopu kampusa tako mogu koristiti ogromnu teretanu sa tri velike sale u kojoj su same sprave sa tegovima, tu su košarkaški i fudbalski tereni, i još mnogo toga.

1. Virginia Tech

Da bi se jedna visokoobrazovna ustanova našla na prvom mjestu ove ionako impresivne liste, nije dovoljno samo da svojim studentima omogućuje vježbanje u teretani, igranje fudbala, košarke, i svih drugih sportova, već Virginia Tech sve to posjeduje urađeno po najvišim standardima koji se mogu zamisliti. Tu su i saune, bazeni i sale za različite plesove. Interesantno je da neki od tih bazena omogućavaju i fitnes pod vodom!

Sve navedeno, samo je jedan od razloga zbog kojih bi se srednjoškolci trebali potruditi da uopšte dođu u priliku da postanu dio takvih univerziteta.

Podijeli članak