Pet taktika za razvijanje ubitačnih listova

Najtvrdoglaviji mišići

Nema ništa gore i suprotnom spolu neprivlačnije od snažne tjelesne strukture oslonjene na tanke i nerazvijene stubove. Naravno, radi se o dosta čestom slučaju kada vježbači izbjegavaju treninge nogu, pa ova donja polovina tijela ostane slabije razvijena.

S druge strane, čest je i slučaj u kom neki od njih uprkos treninzima jednostavno ne uspijevaju na željeni način razviti listove, koji važe za jednu od "najtvrdoglavijih" mišićnih grupa, a koju je zaista teže razviti zbog same strukture vlakana koja su već pripremljena na dugotrajne izazove poput hodanja i trčanja.

Zbog toga, oni koji su uspjeli i ovaj dio tijela dovesti u željenu proporcionalnost, ostalima mogu preporučiti da probaju sa jednom od pet taktika za konačno pokretanje rasta listova.

1. Vježbanje listova između serija

Zbog pomenute specifične strukture listova, njih je moguće kvalitetno aktivirati i na drugačiji način od standardnog. Tu se misli na vježbanje listova između serija drugih vježbi, dakle bez konkretne posvete vremena izvođenju samih nekoliko serija vježbi za listove. Ovakav način vježbanja im omogućava da se kvalitetnije odmore svaki put, a samim tim i da mogu kvalitetnije odraditi svoje zadatke.

2. Istezanje listova

Činjenica koja se tako olako zaboravlja je da se istezanjem mišića pred vježbanje postiže sposobnost njihove jače kontrakcije. Uz to, istezanjem mišića pred, tokom i nakon izvođenja vježbi, poboljšava se cirkulacija krvi i omogućava dotok većih količina svježe krvi do svih dijelova listova, pospješujući tako efikasnost vježbe i potičuću kompletan njihov razvoj.

3. Mijenjanje načina vježbanja

Iako se promjena trening programa inače preporučuje svakih 4 do 8 sedmica, za listove to ima posebno značenje. Ta taktika odlično "pali" čak i kada se radi o osobi koja ima sreće da uspijeva vježbanjem razvijati svoje listove, jer zbog strukture ovih mišića, šokiranje je upravo ono što pogoduje njihovom rastu.

4. Vježbe eksplozivnosti i listovi

Iako je podizanje na prste stojeći ili sjedeći, zaista važe za osnovne vježbe listova, neke od vježbi eksplozivnosti jednako su važne za razvoj listova. Tu se misli na različite vrste skokova koji se upravo izvode zahvaljujući snazi i sposobnosti listova, što im je ujedno i perfektan treninga.

5. Vježbanje bez obuće

Jedan od starih načina sigurnog aktiviranja listova je jednostavno skidanje obuće i izvođenje svih tih vježbi na način koji omogućuje bolji osjećaj i uvid u sam puni opseg pokreta.

Podijeli članak