Kratkoročne dijete vas čine debljim svaki put!

Vrijeme je za istinu

Budući da se iz dana u dan povećava broj žrtava snažnih medijskih kampanja o "revolucionarnim" nutricionističkim rješenjima debljine, krajnje je vrijeme da pogledamo istini u oči i kažemo kako nakon svakog kruga kratkoročnih dijeta ljudi u stvari postaju sve deblji!

Srž kompletnog problema je u tome što se drastičnim rezanjem unosa kalorija u organizam i izbacivanjem određenih nutrijenata iz ishrane, organizam privikava na funkcionisanje sa manje "goriva", i počinje potpuno drugačije i štedljivije funkcionisati.

Već sa prvim povratkom na uobičajnu ishranu, organizam biva potpuno šokiran sa ogromnim brojem kalorija, koje sada imaju mnogostruko veći efekat. Tako tijelo i dalje koristi novorazvijeni način pokretanja sa manjim brojem kalorija, dok se sve ostalo ostavlja kao rezerva u vidu masnih naslaga.

To je jedina prava istina, a kada se postavi logično pitanje - "šta je onda rješenje?". Tada već otvaramo temu zdrave ishrane i pametnog odabira namirnica za obroke, o čemu možete više pročitati u nastavku.

Jedina prava dijeta

Kako je rečeno da većina dijeta eliminiše određene itekako važne nutrijente iz ishrane, postaje jasno da se u jedinoj pravoj, zdravoj dijeti, svi ti elementi vraćaju na tanjire, te se istovremeno iz ishrane eliminišu oni loši.

To je sve daleko jednostavnije nego što se čini, jer od brzih, kratkoročnih dijeta, u ovom slučaju ma površinu izlaze više imperativi jedenja određene hrane, nego zabrana. Raznovrsnost je ključ svega, te baziranje na svježu prirodnu hranu sa naglaskom na povrće i voće.

Sve brze dijete zahtijevaju konstantno držanje organizma u deficitu vitalnih nutrijenata, zbog čega se u početku zaista brzo izgubi nekoliko kilograma, ali zbog toga na duže staze postaje primjetno da tijelo ne funkcioniše idealno. Pored zdravlja dovedenog u pitanje, najveći izazov postaje održanje kilaže i izbjegavanje vraćanja stare, pa čak i dodavanja dodatnih kilograma koji vode do rekordne tjelesne mase, što je katastrofalan krah kojem često možemo svjedočiti u svojoj okolini.

Dakle, jedini pravi način mršanja i jedina prava, zdrava i kvalitetna održiva dijeta je spori ali pametni način dovođenja tijela na optimalni nivo, a koji omogućava konstantno održanje dobrog nivoa energije, zdravstveno stanje bolje nego ikad, te kroz nešto duži period - idealnu kilažu koji nije tako jednostavno narušiti.

Podijeli članak