Trening sedmično: Nauka potvrdila Mentzerov metod

Za izgradnju mišićne mase

Legendarni Mike Mentzer, jedna je od ikona bodybuildinga čija je metodologija treninga decenijama privlačila ogromnu pažnju javnosti i koja je bila tema bezbrojnih rasprava. Ovaj velikan je, naime, smatrao da skoro svi bodybuilderi imaju problem sa pretreniranošću, pa je tokom sedmice trenirao daleko manje puta, a istovremeno osvajao neka od najvećih odličja u tom sportu.

Čovjek je to koji je prvi u historiji odnio pobjedu na jednom takmičenju sa maksimalnim brojem osvojenih bodova, koji se 1978. godine okitio titulom Mr. Universe i pobjedom u teškoj ktegoriji Mr. Olympije, nakon čega ga je u apsolutnoj tek uspio pobijediti lagani ali čudesni Frank Zane.

Mentzerov pristup treninzima ga je brzo učinio još popularnijim, te je stekao na hiljade sljedbenika, da bi se godinama kasnije njihov broj znatno smanjio, i to zbog njegovog drastičnog smanjenja mišićne mase, te posebno nakon što je ovaj svijet napustio prerano, u 49. godini života.

Metodologija koje se prvi perfektni takmičar držao tokom svoje kompletne karijere je bila takva da su njegovi treninzi bili brtutalni, maksimalnog intenziteta, u kojima se svako ponavljanje izvodilo polahko i potpuno pravilno, s obraćanjem pažnje i na negativna ponavljanja kao i sama pozitivna. Vježbe su se izvodile sve do otkaza, te je smatrao da je za dostizanje maksimalne stimulacije svake mišićne grupe zasebno, idealno vježbanje u trajanju od 20 do 30 minuta. Nakon takvih treninga odmarao je 4 pa i do 7 dana do idućeg.

Iako je njegov pristup dosta izgubio na popularnosti, sada je posljednja naučna studija dokazala da je bio upravu, te objasnila kasnija događanja vezana za mišićnu masu i takav pristup.

Nauka o Mentzerovoj metodi

Čovjek koji je na sebi i na svojim klijentima dugi niz godina praktično probavao potpuno drugačiji pristup, itekako je bio upravu. Naime, naučno istraživanje koje je obuhvatilo 70 odraslih zdravih osoba, a koje su zatim bile podijeljene u dvije dobne grupe, razjasnilo je o čemu se radi.

U prvoj grupi su bile osobe starosne dobi od 20 do 35 godina, dok su u drugoj bile starije osobe od 60 do 75 godina. Tokom prve faze istraživanja, koja je trajala 16 sedmica, obje grupe su imale tri treninga izdržljivosti sedmično. Nakon toga, podijeljeni su u tri grupe, učesnici prve su potpuno prestali vježbati, drugi su smanjili broj sedmičnih treninga sa tri na jedan, dok su učesnici treće grupe također smanjili broj treninga sa tri na jedan, ali su istovremeno smanjili i broj serija za svaku mišićnu grupu sa tri na jednu.

Rezultati su pokazali da je legendarni Mentzer pronašao dobar pristup tokom životne dobi kada se aktivno bavio bodybuildingom, a upravo to i čini osnovnu prevagu u uspjehu ili nazatku. Drugim riječima, u grupi starijih vježbača, niko nije uspio održati istu mišićnu masu od prije smanjenja broja treninga sa tri na jedan, dok je kod mlađih potpuno drugačija situacija. Obje grupe čiji su učesnici smanjili broj treninga sa 3 na 1, odnosno i broj serija sa 3 na 1, istraživanje su okončale sa jednakim ishodom, da je nabačena mišićna masa održana i dalje.

Međutim, na mjerenjima po završetku kompletnog procesa istraživanja pojavila se jedna ključna razlika - kod članova grupe mlađih vježbača koji su smanjili broj sedmičnih treninga, ali koji su istovremeno zadržali kompletan opseg treninga i nisu smanjivali broj serija, zabilježeno je povećanje mišićne mase!

To je bio ujedno i najbolji odgovor na pitanje da li metoda Mikea Mentzera zaista ima efekta.

Podijeli članak