Zatvorski trening: Do top forme bez ikakve opreme

Sistem Charlesa Bronsona

Jeste li ikada čuli za Charlesa Bronsona? Jednog od najjačih i najnasilnijih zatvorenika, te osobu za koju se može reći da je iz krajnje pogrešnih razloga postala prava legenda, i to ne samo u Velikoj Britaniji već i u cijelom svijetu, dokle god je došla njegova priča.

Čovjek je to koji je u zatvoru još od davne 1974. godine, te koji je ogroman dio vremena proveo u samnicama, ali koji nikada nije prestajao vježbati, te koji je zbog toga postao i pravo čudo.

Njegova regularna dnevna rutina treninga je ostala poznata po tome što je uključivala i do 3.000 sklekova, 800 propadanja itd.. Čak je i vlasnik rekorda sa izvedenih 1.727 sklekova izvedenih u jednom satu.

Jasno, takvi treninzi su njegovu snagu podigli na brutalne nivoe, pa se za lika visokog 178 cm i teškog 95 kg vežu mnoge priče, a mnoge od njih poput napada na 12 zatvorskih čuvara nakon što je njegov omrženi Arsenal osvojio FA kup 2012. godine, koji ga dugo nisu mogli savladati, i koji su čak imali problem da ga kasnije drže, doprinijele su tome da se njegova robija konstantno produžavala.

Budući da je sve što ima već preko 40 godina samo vrijeme, i znanje o vježbama sa sopstvenom težinom i faktički bez ikakve opreme, suplemenata i steroida, Bronson je tokom posljednje decenije napisao 11 knjiga pod nazivom "Usamljenički fitness". Suština njegovog trening programa je u sljedećih nekoliko vježbi.

Vježbe Charlesa Bronsona

Svakodnevna posvećenost izvođenju niza vježbi koje slijede, a koje se mogu izvoditi bilo gdje, jednostavno mora rezultirati napretkom kakav mnogi ni u najopremljenijim teretanama ne uspijevaju dostići.

Sklekovi

Kao vježba s kojom se pogađaju prsa, prednje rame i tricepsi istovremeno, zaslužna je za snagu i fleksibilnost cijelog gornjeg dijela tijela. Nakon što standardna verzija sklekova postane lagana za izvoditi, tada se može otežavati cijelim nizom promjena koje idu sve do izvođenja sklekova jednom rukom, a koje mogu samo rijetki.

Podizanja na vratilu

Vratilo u stvari može biti bilo kakva poprečna šipka dovoljno podignuta da podizanje ne olakšava oslonjeni donji dio tijela. Tom čuvenom složenom vježbom se aktiviraju latovi, bicepsi, trapez, prsa i podlaktice. Svaka promjena hvata rezultira pogađanjem mišića iz drugačijih uglova.

Čučnjevi

Vježba koju svi dobro poznaju, a koja nema zamjene kada je riječ o jačanju i izgradnji mišića nogu. Kako bi dodatno uticali na razvoj svih mišića nogu, mogu se iskoristiti i svi objekti iz okruženja koje je moguće držati i s kojima je moguće vladati prilikom izvođenja čučnjeva.

Viseće podizanje nogu

Definitivno jedna od najefikasnijih vježbi za trbušne mišiće koja postoji, a za koju je ponovo potrebna samo jedna poprečna šipka, pa čak i štok od vrata ako se moguće lijepo uhvatiti za njega. Ne samo što gradi snagu jezgre tijela, već poboljšava i izdržljivost, balans i koordinaciju tijela, te pravi fantastične trbušne mišiće.

Barpi

Vježba koja na najkvaliteniji mogući način mijenja kardio vježbe, te koja zahvaljujući svojoj zahtjevnosti, intenzitetu i težini predstavlja jednu od najboljih HIIT vježbi. Upravo takve vježbe koje se izvode u kraćim intervalima visokog intenziteta pale najviše kalorija, te pritom razvijaju snagu i izdržljivost.

Podijeli članak