Nebeski skakači: 10 košarkaša s najvišim odrazom

Najbolji svih vremena

Pored toga što igrače najbolje svjetske košarkaške NBA lige krasi ogromna visina i iznimna snaga, atletske sposobnosti ovih divova su nešto što posebno pravi razliku na parketu, te publici pruža trenutke za pamćenje. Bilo da se radi o zakucavanjima ili skokovima u borbi za loptu, deset "nebeskih letača" je ostalo posebno zapamćeno po sposobnostima nevjerovatno visokog skakanja, kako iz mjesta tako i sa zaletom kada naprosto polete prema obruču koša protivnika.

10. Blake Griffin (90,17 cm)

Jedan od najviših NBA košarkaša, veoma je jak i masivan, tako da se može pohvaliti sa 113 kilograma pretežno mišića. Zabilježeno je na testiranjima da Griffin iz mjesta skače do 81,3 cm, dok je sa zaletom najviše skakao ogromnih 90,2 centimetra.

9. John Wall (99 cm)

Još jedan veoma visoki igrač čije se i prezime može veoma zanimljivo prevesti sa engleskog jezika sa značenjem "zid", poznat je po svom atleticizmu i takmičenjima u zakucavanju, a 2014. godine bio i proglašen najboljim u tome. Njegov skok znači odvajanje od zemlje skoro pa cijeli metar.

8. Gerald Green (99 cm)

Geralda Greena krase identične letačke sposobnosti kao i njegovog prethodno spomenutog NBA kolegu Johna Walla. Green je poznat po tome što je zbog svojih sposobnosti preskočio koledž i došao ravno u najjaču ligu svijeta. Nije pobjeđivao u takmičenjima u zakucavanju, ali se zna da ima fenomenalan odraz kojim se može vinuti čak 99 centimetara.

7. Derrick Rose (101,6 cm)

NBA zvijezda koja po sezoni inkasira i 19 miliona dolara, na sebe pažnju privlači ponajviše iznimnom sposobnošću odraza. Tako je Derrick Rose u svom ličnom rekordu skočio 101,6 centimetara u vis.

6. Vince Carter (109 cm)

Šesti na listi najboljih NBA skakača je čovjek koji u svojim vitrinama ima trofej osvojen na takmičenju najboljih zakucavanja i živa je legenda košarke. Vince Carter, u stanju je poletjeti 109 centimetara ka košu protivnika.

5. Nate Robinson (110,5 cm)

Gledano na visinu tjelesne konstitucije i sposobnost skoka, onda je samo 175 cm visoki Nate Robinson nedodirljivi šampion. Ovo čudo od sportiste, u stanju je skočiti skoro pa koliko je i sam visok, pa nije ni čudo što njegove fotografije zakucavanja izgledaju kao fotošopirane. Jedini je igrač sa tri osvojena takmičenja u zakucavanju, i odraz mu je 110,5 centimetara.

4. Andrew Wiggins (111,7 cm)

Veoma mladi momaka čija sposobnost ogromnog odraza ga je veoma brzo učinila internet zvijezdom. Njegov rekordni zabilježeni vertikalni skok iznosio je čak 111,7 centimetara.

3. LeBron James (111,7 cm)

Kralj današnje svjetske košarke i jedan od najboljih košarkaša svih vremena LeBron James, brdo je mišića sposobno da u svakom trenutku napravi jedan od najvećih odraza na svijetu. Njegov skok iz mjesta iznosi skoro jedan metar, dok mu je rekord sa zaletom kao i kod mlađeg kolege Wigginsa 111,7 centimetara.

2. Zach Lavine (116,8 cm)

Pobjednik takmičenja u zakucavanju 2015. godine Zach Lavine, veoma je mlad momak rođen 1995. godine, igra za Minnesotu Timberwolvese, i već sada je zabilježio svoje ime u NBA historiji. Naime, zabilježen je jedan njegov skok u visini od nevjerovatnih 116,8 centimetara.

1. Michael Jordan (116,8 cm)

Još jedan pokazatelj zašto je najveći, zašto je baš on dobio nadimak "Air Jordan". Michael Jordan ne samo da je u svim segmentima bio najbolji košarkaš koji je ikada igrao ovu igru, nego je neprestano fascinirao sa svojim atletskim sposobnostima. Najveći košarkaški letač je skoro pa iz meča u meč skakao u rekordne visine. 46 inča, ili u centimetrima mjereno tačno 116,84 je bio njegov najviši zabilježeni skok.

Podijeli članak