Šest stvari koje u teretatni treba prestati raditi

Korištenje mobitela ...

Dok za jedne fitnes centri predstavljaju prostore za relaksiranje i prvenstveno društvene institucije, za druge je to sredstvo za dolazak do cilja kom treba pristupiti ozbiljno kao i svim drugim poslovima koji mogu voditi do određenih uspjeha.

Kako je ovaj drugi stav daleko ispravniji, svim ljudima koji su se u teretani počeli gubiti, i pored odvajanja vremena i novca rade nepotrebne i potpuno pogrešne stvari, važno je skrenuti pažnju na šest onih koje bi trebali pod hitno prestati raditi.

6. Ego dizanja

Problem koji se toliko često spominje i jedna od stvari na koju upozorava svaki profesionalac i stručnjak koji je svjestan koliko takva dokazivanja sebi ili drugima mogu unazaditi napredak. Cilj dizanja tegova je da se vremenom razvije veličina i snaga mišića, a svaki pokušaj neprirodnog preskakanja stepenica, otvara vrata povredama zbog kojih sve veoma lahko može izgubiti smisao.

5. Korištenje mobitela u sali

Ne samo da je iritantno za druge vježbače gledati osobu koja se fotografiše pred ogledalima ili sjedeći na spravi piše poruke lista novosti na društvenim mrežama, već to potpuno uništava sam trening. Pored straha od eventualne krađe iz ormara u svlačionici, uopšte nema nikakvog razloga zašto bi se uopšte telefon unosio u salu, pa čak i tada ako se unese, može sačekati sat vremena njegovo korištenje. Uz sve to, ogromne kolonije bakterija koje se nalaze na spravama, niko razuman ne želi imati i na svom telefonu kog će kasnije koristiti čak i u krevetu pred spavanje.

4. Izvođenje opasnih vježbi

Vježbe koje se smatraju veoma opasnima, mogu se pronaći u brojnim trening rutinama osoba koje rade na izgradnji svojih mišića i njihove snage. Najgore od svega je što dobar dio njih na prvi pogled čak i ne djeluje opasno, međutim, dovođenje rotora ramena u težak i krajnje neprirodan položaj u određenim situacijama, prvenstveno kod osoba koje nisu s dugogodišnjim iskustvom, može izazvati povredu zbog koje se 3-4 mjeseca uopšte neće moći napraviti ni dio treninga ramena. Postavlja se pitanje, čemu onda stavljanje pod toliki rizik, ako su velike šanse da jedna takva vježba može biti povod da za par mjeseci budemo manji i slabiji dva puta nego tada.

3. Ovisnost o pre-workoutu kao uslovu za treniranje

Pre-workout suplementi su dokazano sjajni stimulanti koji će uz normalnu primjenu pomoći odrađivanju fantastično kvalitetnih treninga. Međutim, često korištenje takvih suplemenata ne samo da nije dobro za zdravlje, već postaje problematično i za um, jer takve osobe se jednostavno ne mogu natjerati da kvalitetno treniraju bez ispijanja svog napitka desetak minuta prije treninga.

2. Rutina treninga koja se nikada ne mijenja

Vjerovatno najčešća greška koju ljudi prave, a koja ne samo proizvodi dosadu i samim tim gasi i volju za vježbanjem, već i navikava tijelo na određenu vrstu aktivnosti pa ono kao fantastično prilagodljiva "mašina" napredak takvim treninzima svodi na minimum. Stručnjaci za najbolji napredak preporučuju šokiranje tijela novim trening programima maksimalno nakon tri mjeseca.

1. Previše pričanja

Greška poput konstantnog korištenja mobitela, pa čak i gora jer u ovom slučaju negativno utiče na minimalno dvije osobe odjednom. Svi dobro znaju osobu koja više priča nego što trenira, i onima istinski željnim napretka takve osobe u dobroj mjeri idu na živce iako to ne pokazuju. Među tegovima je glavna fokusiranost, snaga motiva i želje, te količina koncentracije prilikom izvođenja dizanja kako bi konekcija mišića i uma bila na najvišem mogućem nivou, jer upravo to prilikom svakog istezanja i kontrakcije vodi do napretka.

Podijeli članak