Šta se dogodi ako svaki dan radite samo sklekove?

Potpuno iskreno

U moru različitih vježbi za jačanje tijela i poticanje metabolizma u kom se većina ljudi izgubi i na kraju i ne vježba, čak i samo jedna jedina vježba izvođena redovno bi mogla napraviti itekako vidljive rezultate. Sklekove su probali izvoditi svi i teško da postoji neko ko ne zna kako se prave, a kakvi bi bili efekti njihovog izvođenja svakoga dana, najbolje bi moglo opisati iskreno svjedočenje jedne obične djevojke.

Leah Wynalek je za Women's Health magazin opisala svoju avanturu sa usvajanjem jedne nove dnevne rutine, a koja bi mogla mnoge potaći na sličan korak, da usvoje barem jednu fizičku aktivnost i da je izvode doslovno svakoga dana.

Ona je uvela rutinu vježbanja u svoj dnevni raspored ujutro prije posla, te jednom popodne za vrijeme pauze na poslu kada bi osjetila potrebu za razgibavanjem svog, sjedenjem umorenog tijela. Interesantno je da svaki krug izvođenja sklekova kod nje nije trajao duže od jednog minuta, a trenirala je ovim rasporedom:

1. sedmica - ujutro - 10 "zidnih" sklekova; popodne - 5 klasičnih i 5 sklekova na koljenima. 

2. sedmica - ujutro - 15 sklekova uza zid; popodne - 10 klasičnih sklekova.

3. sedmica - ujutro - 15 sklekova na koljenima; popodne - 10 klasičnih i 10 sklekova na koljenima. 

4. sedmica - ujutro - 20 sklekova uza zid ili na koljenima; popodne - 15-20 klasičnih sklekova. 

Kako je njeno tijelo reagovalo na sve to, budući da se svakoga dana izvodila jedna jedina vježba, pročitajte u nastavku.

Od razočarenja u svoje slabe ruke do toga da jedva čeka svoje vježbe

"Neću vam lagati. Prvih nekoliko dana klela sam svoje bolne i slabe ruke, međutim kako su dani odmicali, povećavala sam broj ponavljanja i u svoj izazov ubacivala različite varijacije sklekova (na zidu, na koljenima), a vježbala sam doslovno manje od minute - svakog jutra i popodne."

"Nakon prve sedmice sklekovi su postali malo lakši, tehnika izvođenja sve bolja, i odjednom sam se krajem treće sedmice zatekla u mislima kako jedva čekam sljedeću turu. Prvo zato što su moje ruke postajale zaista vidljivo čvršće i snažnije, a drugo - zato što sam znala da ću u manje od minute ostvariti jednu veliku prednost za cijelo svoje tijelo. Jer kada se izvode pravilno tačno osjetite da nisu samo ruke te koje rade", istakla je Wynalek, te dodala:

"Moje je tijelo zaista postalo snažnije od te kratke rutine, a ruke posebno. Na njima su se počeli pojavljivati istaknutiji i tvrđi mišići, a iako sam ovaj mjesečni izazov prvenstveno počela raditi da konačno "naučim" raditi prave sklekove, od sada pa nadalje - oni će postati sastavni dio mojih treninga. Poenta je da, iako rezultati možda nisu toliko uočljivi, ja sam sama sebi dokazala da se tijelo može zaista od samo nekoliko minuta dnevno, u samo mjesec dana, dovoljno učvrstiti i ojačati, te, ako želite, bolje pripremiti za još intenzivnije treninge".

Podijeli članak