Greške s tegovima koje mogu odvesti do katastrofe

Najopasnije

Dok dizanje tegova i sami ljekari prepoznaju kao jednu veoma zdravu fizičku aktivnost, nepoštovanje određenih postulata istu tu aktivnost veoma lagano može pretvoriti u ne samo nezdravu, već i krajnje opasnu po zdravlje.

Ključ je u pametnom pristupu i izbjegavanju pravljenja grešaka, te tačnom prepoznavanju znakova koje nam tijelo šalje kada je na granici prelaska "crvene linije". Svaki rekreativac, ali i ozbiljniji vježbač koji ne želi zadobiti povredu i tako u najboljem slučaju samo unazaditi svoj kompletan napredak, trebao bi s velikom pažnjom ispratiti sljedeća četiri savjeta.

Bez spottera nikada ne dizati veće kilaže od onih s kojima se može vladati

Prema istraživanjima stručnjaka, najjednostavniji način prevencije povreda u teretani je jednostavno smanjenjem opterećenja s kojima se vježba. Ego je najveći problem kada su u pitanju tegovi i daleko najčešći uzročnik teških povreda.

Pogrešne forme izvođenja vježbi

Teško polu-izvođenje ponavljanja je nešto što toliko često možemo vidjeti. Ljudima je jednostavno teško prihvatiti činjenicu da nisu dovoljno snažni za kilaže s kojima vježbaju, iako bi puno efikasniji puni pokret bio mnogo efikasniji za razvoj njihove željene mišićne grupe. Poseban problem za početnike su kompleksne vježbe poput mrtvog dizanja i čučnjeva, kod kojih se jednostavno mora držati kičma ispravljenom, u svakom drugom slučaju, pršljenovi su pod strašno velikim rizikom.

Ignorisanje signala kojima tijelo šalje upozorenja

Prva stvar koju treba naučiti kod dizanja tegova je disciplina poštovanja znakova tijela. Kada se prilikom izvođenja vježbi osjeti i najmanji neugodni osjećaj u dubini mišića ili tetivama, vrijeme je za prestanak izvođenja te vježbe. U tome je sva filozofija, jer povreda ramena je jako česta i jedna od najteže sanirajućih, a prvi znak je upravo lagano probijanje boli iz dubine. Isto je i sa zglobovima na koje posebno treba paziti i kvalitetno ih zagrijavati prije stavljanja pod opterećenje.

Korištenje "jačih stvari" posebno bez ikakvog predznanja

Samo po sebi korištenje anaboličkih steroida i svih sličnih medicinskih pripravaka radi dostizanja fitness ciljeva, tabu je tema koja u dobroj mjeri zalazi sa druge strane zakona. Ovdje nije namjera držati lekcije o tome kako je to štetno i slično, već skrenuti pažnju da se radi o jako ozbiljnim stvarima o kojima treba imati iznimno mnogo znanja kako se ne bi s velikim količinama, nekorištenjem zaštitnih lijekova za organe itd. napravila šteta nesagledivih razmjera.

Podijeli članak