Superset šampiona: 4 koja prave najveći napredak

Tajna "zlatne ere"

Ako je već svima dobro poznato da je bodybuilding svoj najveći vrhunac u stvari imao negdje na samom početku, te da je mnogo toga posljednjih decenija u ovom sportu otišlo potpuno u pogrešnom smjeru, logičan potez bi bio izučavanje rutina "zlatnih momaka" i njihova nova primjena u sadašnjem vremenu.

Najbolji od najboljih kakvi su bili Frank Zane, Arnold Schwarzenegger i drugi, trenirali su više nego žestoko da bi napravili to po čemu su ostali upamćeni, a jedno od njihovih glavnih oružja za postizanje žestoke hipertrofije bili su supersetovi.

Mnogi upravo Arnolda i smatraju kraljem supersetova, pa ako bi se vodili njegovim sistemima do sopstvenog napretka, obavezno bi morali proći kroz 4 superseta kojih su se držali zlatni momci kojima se divimo već 4 decenije unazad.

Superset 1: Prsa i leđa

Superset kog je koristio sam Schwarzenegger, vezao je jednu vježbu prsa i jednu vježbu leđa. Obićno bi to bio ravni bench potisak sa podizanjima na vratilu širokim hvatom. Arnold bi to izvodio kroz 5 serija sa 10 do 12 ponavljanja.

Superset 2: Biceps i triceps

Drugi superset je bio posebno cijenjen tokom "zlatne ere", a odnosio se na eksplozivni trening kompletnih ruku. Biceps bi u tom slučaju bio pogađan sa stojećim pregibom sa šipkom ili bučicama, dok bi odmah nakon toga bio pogađan triceps sa dobrim starim propadanjima.

Superset 3: Prsa i leđa

Ponovo superset sa prsima i leđima kao glavnim aktivnim grupama mišića, samo što u ovoj također iznimno cijenjenom sklopu vježbi prsa bivaju aktivirana sa letenjem bućicama, a leđa sa sjedećim veslanjem. Velikani su ovaj superset izvodili obično u 5 serija sa po 8 do 10 ponavljanja.

Superset 4: Kvadricepsi i zadnje lože

Brutalni superset od kog mnogi bježe i na kom se zadržavaju samo istinski šampioni. Sastoji se od ekstenzije kvadricepsa, poznatog kao šut, i od sjedećeg nožnog pregiba zadnje lože (sprava slična šutu samo sa suprotno opterećenom stranom). Kao i kod najvećeg dijela ostalih navedenih supersetova, i ovdje se radi o 5 serija sa 8 do 12 ponavljanja.

Napomenimo da ukoliko u teretani nema sprave za sjedeći pregib zadnje lože, tada se može raditi ležeći pregib.

Podijeli članak