Za ekspresno ravan stomak ovu hranu treba zaobići

Hrana koja nadima

Kada više nema vremena ni za držanje dijeta ni za vježbanje, i jedina želja je da haljina na određenoj svećanosti pristaje što je moguće bolje, ili da na bazenu barem naizgled tjelesna forma bude dobra, jedino što preostaje je pametan odabir namirnica za obroke i eliminacija sve hrane koja je poznata po nadimanju i povećavanju obima stomaka.

Interesantno je da velika većina upravo takve hrane spada pod zdravu, pa je nikako ne treba stavljati na "crnu listu", već samo imati svijest da ona nadima i da nije dobra pred takve događaje kada treba zablistati u najboljem sjaju. Radi se posebno o četiri namirnice o kojima više u nastavku.

Luk

Prva i najproblematičnija namirnica u tom pogledu je luk. Zbog svojih ugljikohidrata poznatih kao fruktani, sporo se razgrađuje u tijelu i zadržava vodu u crijevima. Posljedica toga su nadutost stomaka i gasovi.

Brokule

Iako su među nutricionistički najcjenjenijim povrćem koje se uopšte može naći na trpezi, brokule zbog svog svojih nerazgradivih ugljikohidrata poznatih kao rafinoza, važe za jednu od namirnica koja ujedno i najviše nadima.

Grah

Grah je itekako poznat po efektu nadutosti i izazivanju gasova, a razlog za to  su vlakna kojima je ova cijenjena namirnica bogata.

Jogurt

Najpoznatiji probiotski napitak, u svom sastavu ima i značajnu koncentraciju šećera koji se kasnije fermentira u tijelu. Posljedica tog procesa, upravo je nadimanje stomaka.

Podijeli članak