Upoznajte svoj mikrobiom

Važno je da pazimo na probavno zdravlje

Mikrobiom je kolonija koju čine mikroorganizmi koji žive u našim tijelima. Naš mikrobiom ima veliki utjecaj na raspoloženje, imunitet, kontrolu težine i opću dobrobit.

Upoznajte svoj mikrobiom

Naše tijelo sadrži otprilike 40 triliona sitnih mikroorganizama. Ova zajednica uključuje bakterije, viruse i gljivice, te je poznata kao mikrobiota ili mikrobiom. Često se naziva “zaboravljenim organom” te se može smatrati jednim od naših najvećih organa u pogledu ćelija.

Vjeruje se kako je naš mikrosistem u velikoj mjeri uspostavljen do treće godine, te bakterije u stomaku igraju veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju.

Happy gut

U našim crijevima se nalazi veliki dio bakterija, a žarište je debelo crijevo koje bakterije najviše koloniziraju. One nam pomažu u probavi hrane, poput složenih ugljikohidrata. Povećavajući naš metabolično kapacitet, proizvode vitamine koje ne možemo sami proizvesti, te razgrađuju hranu tako da naše tijelo dobije potrebne hranjive tvari.

Zdrava crijeva mogu odrediti koje hranjive tvari ćemo apsorbirati, a koje sastojke blokirati. Stanje naše crijevne mikrobiote se drastično promijeni kada mijenjamo ishranu, pogotovo ako ne unosimo dovoljno vlakana. Unos prerađene hrane negativno utječe na sistem naše mikrobiote.

Ključ za dobro funkcioniranje mikrobioma je raznolikost dobrih bakterija. Najnovija istraživanja pokazuju kako naš mikrobiom može utjecati na naš imunitet, težinu i raspoloženje te otkriva kako možete njegovati i jačati crijeva kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Jačanje imuniteta

Određene stvari u tijelu ne možemo promijeniti, ali možemo utjecati na naši mikrobiom. Kada jedemo zdravu hranu, opremamo naša crijeva tako da budu jača u borbi protiv potencijalnih napadača. Stoga je ovo snažan saveznik za naš imunitet. Kada ne podržavamo i ne njegujemo naš mikrobiom, smanjujemo njegovu sposobnost da nas zaštiti.

Kontrola težine

Ako pokušavate izgubiti dodatne kilograme, onda bi vam bilo korisno da u ishranu dodate vlakna. Vašem mikrobiomu određeni hranjivi sastojci odgovaraju, dok hrana s visokim udjelom masti, šećerom i malo vlakana može oštetiti njegovu funkciju. Kada naš mikrobiom nije uravnotežen, to može utjecati na efikasnost metabolizma hrane.

Bolje raspoloženje

Postoje dokazi da neke bakterije koje se nalaze u crijevima mogu utjecati na naš mozak i emotivno stanje. Promjene u mikrobioti mogu dovesti do pojave stanja poput depresije i anksioznosti. Neka istraživanja su se posvetila povezanosti između stomaka i određenih neurodegenerativnih poremećaja, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Kako očuvati zdrav mikrobiom?

Hranite vaš mikrobiom namirnicama koje su bogate vlaknima. Hrana poput voća, povrća, mahunarki, te namirnice bogate proteinima i zdravim mastima mogu biti korisne za mikrobiom.

Kefir, jogurt, Kimchi i kisele krastavice su ukusna fermentirana hrana koja je korisna za našu mikrobiotu. Dodajte malo fermentiranog jogurta u jutarnji smoothie ili jedite kiselu hranu uz obroke.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak