Sedam navika ishrane koje nas potajno čine debljim

Postanimo svjesni

Debljanje kao pojava je generalno rezultat unosa većeg broja kalorija od potrebnog za dnevno funkcionisanje organizma, ali čak i kada je unos negdje oko granice tih vrijednosti, određene pogrešne navike vode do prelaska crvene linije i općenito čine tijelo debljim.

Ovo je tih sedam navika koje sputavaju najveći broj osoba da budu u dobroj tjelesnoj formi, pa je njihovo eliminisanje prvi korak na putu do željenog izgleda.

1. Konzumiranje previše soli

Jedan od tipičnih primjera grešaka vezanih za ishranu je unos previše soli u organizam, a kako ova pojava uopšte nije rijedak slučaj, krajnje je vrijeme da se ljudima otvore oči i jasno poruči da sol prirodno zadržava veće količine vode u tijelu, a rezultat toga je deblji izgled i veći skok kazaljke na vagi. Na sreću, višak vode se veoma brzo izbacuje iz tijela, pa je kroz regulisanje unosa soli potrebno manje od deset dana da bi se vidio napredak.

2. Jedenje zdrave hrane koja zapravo deblja

Mnogi su ubijeđeni da se hrane izuzetno zdravo, ali kroz takvu ishranu svakodnevno unose u organizam jako velike količine šećera koje onemogućavaju mršanje, pa čak i pomažu debljanju. Primjer toga je ishrana koja obiluje voćem, sušenim voćem, medom, džemom, i drugim sličnim namirnicama zaista bogatim vitaminima i mineralima, ali i šećerom.

3. Strah od masnoća

Jedna od najnezdravijih stvari koje čovjek može napraviti prilkom korigovanja svoje ishrane je da prestane konzumirati masti. To ne znači da treba jesti katastrofalno nezdrave masti kakve su margarin, masni pomfrit, lisnata tijesta i krofnice koje sve redom obiluju transmasnim kiselinama, već da jednostavno treba biti opušteniji sa jajima, ribom, bademima, sirom, pa čak i puterom, a posebno sa kikiriki puterom, maslinovim uljem i drugim nezasićenim masnoćama. Radi se o tome da neki normalan unos masnoća pomaže balansiranju ishrane, regulisanju lučenja testosterona, pa čak i podizanju imuniteta.

4. Konzumiranje previše vrsta različite hrane u isto vrijeme

Raznovrsna ishrana je preporučeni i najbolji način ishrane, ali prevelika iskombinovanost namirnica u pojedinačnim obrocima može izazvati probleme sa probavom i samom pojavom nadutosti i gasova, obim stomaka postaje mnogo veći. Princip je da ne bi trebalo slagati više od 5 do 6 različitih namirnica u jedan obrok kako bi se izbjegli navedeni problemi. 

5. Jedenje prebrzo

Jednostavno, želucu treba 15-ak minuta da dobije informaciju da je količina unesene hrane zadovoljavajuća, te da prestane slati signal osjećaja gladi. Kada je jede sporije, logična posljedica je i zasićenje sa manjom količinom hrane. Osobe koje jedu brzo, s druge strane, prestižu sve moguće signale i imaju natrpan želudac do kraja prije nego što taj osjećaj i dođe, i njima je jedini signal u stvari onaj kada više i nema slobodnog prostora u želucu što je naravno jako loše. U skladu s ovim principom funkcionisanja želuca i mozga, mudar potez je pijenje jedne ili dvije čaše vode prije obroka.

6. Biranje proizvoda sa niskim nivoom masnoće

Iako sva ta kampanja oko nemasnih i proizvoda sa niskim nivoom masnoće zvuči veoma privlačno, u stvari većina takvih proizvoda obiluje šećerima u svom sastavu, a eliminisanje masnoća znači unos praktično praznih kalorija takvom ishranom. Kvalitetna i izvorno zdrava hrana je uvijek bolji izbor od moderno proizvedenih "revolucionarnih" namirnica koje se redovno nakon provedenih istraživanja pokazuju kao promašaji.

7. Ispijanje viška kalorija

Kada se već pokušava smanjiti unos kalorija kako bi se popravila tjelesna forma, najgora moguća stvar je kalorije nastaviti unositi kroz pića što je potpuno nepotrebno i čak izrazito nezdravo. Voda i čaj su uvijek bili najbolja pića i tako će i ostati bez obzira na bezbroj drugih pića u ponudi.

Podijeli članak