Stijene u duelima: 10 najjačih fudbalera svijeta

Teško ih je i faulirati

Fizička snaga i čvrstina u duelima, jedna je od jako važnih sposobnosti profesionalnih fudbalera, bez obzira na to što se naizgled ne radi o tako grubom sportu. Štaviše, sami stilovi suđenja određuju i težinu lige, pritom upravo misleći na nivo dozvoljavanja fizičkih duela igrača na terenu. Baš zbog toga, mnogima trebaju jedna ili dvije sezone privikavanja na engleski ili italijanski fudbal, dok mnogi nikada i ne uspiju u takvim ligama.

Na sreću, postoje i igrači koji su toliko jaki da se bez ikakvih problema uspijevaju izboriti sa svim mogućim vrstama žestokih i često udaračkih duela. Ako bi trebalo odabrati deset “kamenih”, imena iz nastavka bi se morala naći na toj listi.

George Elokobi

Mnogo šire od Otoka, George Elokobi je čovjek kog smatraju najjačim fudbalerom. Tridesetogodišnjak iz Kameruna, većinu karijere je proveo u Engleskoj igrajući na pozicijama u odbrani.

Victor Moses

Nigerijski internacionalac je dolaskom Antonia Contea u Chelsea promijenio poziciju i kao desni krilni bek postao standardni prvotimac šampionske ekipe. Italijanski stručnjak je brzo prepoznao kakvom snagom raspolaže Victor Moses i jednostavno ga nije želio gurati u drugi plan.

Zlatan Ibrahimović

Uspijevati bez ikakvih faza privikavanja u svim veliki evropskim ligama, najveći izazov “pogaziti” u poznim igračkim godinama sa svojim prvim dolaskom u englesku Premier ligu, Zlatan Ibrahimović je pokazao koliko je fizički nedodirljiv igrač. Povreda koja ga je primorala da ranije završi karijeru nastala je tako što se sam povrijedio, pa se i tu može reći da uprkos silnim pokušajima, Zlatana nije uspio “srediti” niti jedan od brojnih krvnika najjače fudbalske lige.

Victor Wanyama

Poznat kao najjsnažniji igrač Tottenhama, Victor Wanyama je 2013. godine stigao među Spurse i za 12,5 miliona funti u Englesku došao kao fizički najdominantniji veznjak lige.

Romelu Lukaku

Belgijsko čudo Romelu Lukaku, igrač je koji ni sa nepunih 18 godina nije bio drag protivnik defanzivcima širom svijeta. Danas, kada je stasao, ovaj talentovan div je bez ikakve sumnje možda i fizički najdominantniji napadač.

Wes Morgan

Kapiten čudesnog prošlogodišnjeg šampiona Engleske Leicestera, čovjek je koji se svojim snažnim tijelom uspijevao izboriti sa svim najboljim i najskupljim igračima premierligaša. Jamajčanin spada u red daleko najčvršćih fudbalskih stopera.

Giorgio Chiellini

Stub neprikosnovenog šampiona Italije, igrač je bez kog odbrana Juventusa jednostavno ne može biti zamišljena. Radi se o jednom od najboljih defanzivaca svijeta i ujedno jednom od najžilavijih igrača.

Danny Shittu

Centralni igrač odbrane rođen u nigerijskom Lagosu, Danny Shittu je snažni momak čija sama fizička konstrukcija je dovoljan pokazatelj sile kojom raspolaže u okršajima sa protivnicima. On je slobodan igrač nakon napuštanja Millwalla, pa je upitno da li će i nastavljati karijeru.

Adebayo Akinfenwa

Širom svijeta poznat kao fizički najjači, odnosno najmišićaviji fudbaler svijeta, Adebayo Akinfenwa naravno nije osoba s kojom bi željeli ući u duel. O kakvom se divu govori, dovoljno govori podatak da na bench potisku gura bez problema i 200 kilograma tegova.

Yaya Toure

Majstor sredine terena koji je kao zadnji vezni na svojim leđima nosio Manchester City do historijskih titula prvaka engleske Premier lige, čovjek je kog godinama protivnici pokušavaju sustići i udarcima oboriti, ali njegova čvrstina i snaga kombinovana sa tehnikom, uvijek je bila nerješiva enigma.

Podijeli članak