Zašto bi i djevojke trebale početi dizati tegove?

Razlozi koji vrijede

Za pripadnice nježnijeg spola u fitness centrima je najvažnija stvar da postoji dovoljan broj sprava za kardio vježbanje, pa ako taj element nije ispunjen, one, nažalost, već imaju kreirano mišljenje da ta teretana nije dovoljno dobra.

Na sreću, postoji i onaj manjinski dio ženske populacije koji je iskoristio znanje muškaraca koji se već dugo "pate" isključivo sa tegovima, te kojima su kardio vježbe tek podrška tim osnovnim treninzima. Upravo taj mali broj dama i jeste najzgodniji, pa tako za sve one koje i dalje osjećaju odbojnost prema tegovima, donosimo tačne odgovore zbog čega sve bi trebale početi dizati tegove.

Vježbanje s tegovima troši daleko više kalorija

Ostavljanje mišića pod jaka opterećenja, znači da će za svaki taj pokret biti potrebna velika količina goriva. Što se rade složenije vježbe i pokreće se više grupa mišića, to je i veća potrošnja kalorija. Kada je riječ o vježbama s opterećenjima ni tu nije sve, jer dizanje tegova predstavlja tako kvalitetan udar na mišićna vlakna da se kalorije troše i satima poslije vježbanja, dok se ta ista vlakna oporavljaju od napora. Zaljubljenice u kardio koje sate provode ponavljajući jedan te isti pokret, tako propuštaju postizanje mnogostruko boljih efekata koje je moguće postići za manje vremena.

Napredak koji se može vidjeti

Ako već svi vježbaju da bi ostvarili vidljiv napredak u svojoj fizičkoj formi, onda je sasvim logično da se najboljim načinom vježbanja smatra onaj koji prilikom svakog gledanja u ogledalu kreira bolju i bolju sliku. Tegovi čine upravo to, a s njima je u kasnijim, ozbiljnim periodima moguće praviti i umjetnička djela od tijela, poboljšavajući tačno određene mišićne partije u skladu sa željama, kreirajući idealnu simetriju.

Generalno povećanje snage za sve

Imati više snage za sve, i one najobičnije stvari svakodnevnice, znači da tijelo postaje funkcionalnije. Nošenje kesa nakon kupovine postaje potpuno jednostavno, a važnost povećanja snage tijela posebno znaju mame čija mala djeca iz dana u dan postaju sve teža, i čije podizanje nerijetko zna dovesti do ozbiljnih bolova u leđima i slično.

Jačanje kostiju i smanjenje šansi za dobijanjem povreda

Sve dok se vježba sa kilažama s kojima je moguće vladati, i dok je prisutan pomagač prilikom testiranja krajnjih mogućnosti, šanse za dobijanjem poveda su svedene na sami minimum. Međutim, druga strana vježbanja s tegovima je ta što jačaju veze u zglobovima i konstantno se poboljšava gustina kostiju. što znači da se smanjuje mogućnost nastanka lomova. Koliko je važno ući sa što je moguće jačim kostima u godine starosti, dovoljno govore bolni problemi s kojima, nažalost, živi najveći dio osoba ozbiljne životne dobi.

Još više energije i još jači osjećaj zadovoljstva

Ljudi koji ujutro prije posla vježbaju u teretani, tokom cijeloga dana i na kraju posla osjećaju da imaju više energije nego što je to slučaj u danima kada odmaraju. Isto tako, tokom cijeloga dana vježbači bivaju bolje raspoloženi i generalno su sretniji. Hormoni sreće aktivirani vježbanjem predstavljaju naučno objašnjenje te pojave. To postoji i kod kardio vježbanja, ali efekat je mnogo jači kod vježbanja s tegovima. Kako dizanje tegova vremenski može trajati kraće, pa čak i manje iscrpiti cijelo tijelo kada se već rade samo jedna ili dvije mišićne partije, sve su to razlozi za pružanje prilike "muškim vježbama".

Kvalitetniji san i zaboravljanje na nesanicu

Umor poslije dizanja tegova bi se mogao opisati kao "slatki umor" koji ne uništava raspoloženje i čovjeka čini nesposobnim za život. Jedino što je iznimno važno nakon toga je kvalitetan obrok kako bi se nahranili mišići i obnovili izvori energije, te dan može nastaviti. Kada se sve završi i dođe se do kreveta, umor iz dubine izmorenih mišića dolazi na vidjelo, pa ni osobe koje imaju problema sa nesanicom ne bi trebale imati velik izazov da utonu u san. Sve su to beneficije koje je prava šteta propuštati.

Podijeli članak