Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo jedan od najzdravijih vidova konzumiranja alkohola, teško da će se dopasti ljubiteljima ovog pića. Posebno kada se zna da je medicinski analiziran i detaljno zabilježen svaki segment na kog je 30 dana uzastopnog ispijanja pola litre piva ostavilo efekat.

Hrabri istraživač je svake sedmice bilježio promjene na svome tijelu, pa je tako već nakon prvih sedam dana ispijanja pola litre piva dnevno počeo osjećati glavobolje, pojavili su se podočnjaci i lice mu je postalo otečeno.

U nastavku teksta njegove zabilješke nakon kraja druge, treće i četvrte sedmice, te konačna analiza ljekara.

Druga sedmica

Normalni ritam spavanja i dosta brzo utonuće u san, u drugoj sedmici eksperimenta se produžilo na oko 40 minuta, a s tim u vezi je bilo i teže buđenje ujutro. Zabilježio je dva kašnjenja na posao u toj fazi.

Treća sedmica

Pad koncentracije i nerijetko buljenje u ekran kompjutera na poslu jedva čekajući da se završi radno vrijeme, glavne su novosti koje mu je alkoholna rutina donijela u trećoj sedmici. Zabilježio je i komentare kolega da je postao nervozniji.

Četvrta sedmica

Ono što je uvijek držao kao svoju praksu održavanja dobre tjelesne forme - trčanje, postalo je žestoko degradirano uvođenjem prakse ispijanja piva na dnevnoj bazi. Zabilježio je da se duplo brže umarao i samim tim broj pretrčanih kilometara prepolovio. Jedna od najvidljivijih promjena je bilo povećanje masnih naslaga na predjelu trbuha.

Analiza nalaza i riječ ljekara

Kao što to obično biva, sve primijećene promjene bile su izazvane problemima u funkcionisanju organizma. Tako se ispostavilo da je otečeno lice i pad kondicije u stvari rezultat prelivanja krvnih sudova.

Loš rad endokrilnog sistema pod uticajem redovnog unosa količine alkohola, razlog je početka formiranja pivskog stomaka, a opterećeni bubrezi su bili uzrok pojave nesanice.

Podijeli članak