Zar treba još nešto? Zbog ovih 10 razloga bi trebalo reći NE alkoholu

Alkohol se smatra jednim od vodećih uzroka mnogih bolesti, povreda i smrtnih slučajeva i svojim djelovanjem svakako može da bude koban za čovjeka.

Zar treba još nešto? Zbog ovih 10 razloga bi trebalo reći NE alkoholu

Unatoč poražavajućim podacima, mnogi konzumiraju alkohol u brojnim i raznim prilikama i u raznim količinama. Ono što je još pogubnije je podatak da sve veći broj mladih danas sve češće konzumira alkohol, iako su jasne posljedice koje može da izazove.

Veliki je broj ovisnika o alkoholu i u BiH, a raste iz dana u dan, iako postoje jako dobri razlozi da se ovo piće ostavi po strani.

1. Smanjenje tjelesne težine

Pravilna prehrana podrazumijeva potpuno odbacivanje alkohola. Zašto? Prvo, alkohol usporava metabolizam. Drugo, zbog sadržaja šećera: alkohol je izvor dodatnih "praznih" kalorija, jer ne daje osjećaj sitosti. U jednom gramu alkohola ima u prosjeku 7 kalorija – gotovo dvostruko više od jednog grama ugljikohidrata. Treće, pijenje alkohola uključuje grickanje, što potiče prejedanje.

Jedna španska studija otkrila je da je prekomjerna konzumacija alkohola važan čimbenik u razvoju abdominalne pretilosti (obilježena prekomjernim taloženjem masnog tkiva u trbuhu i gornjem dijelu torza). Stoga vam izbjegavanje alkohola može pomoći pri mršavljenju i značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

2. Poboljšanje sna

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da alkohol pridonosi nedostatku sna, budući da osoba manje vremena provodi u dubokom snu, kada se tijelo oporavlja. Umjesto toga, naše tijelo provodi više vremena u REM snu, kada se pojavljuju živopisni snovi, a mozak je vrlo aktivan. Želite kvalitetno spavati? Odustanite od alkohola!

3. Poboljšanje seksualnog života

Alkohol potiskuje dijelove središnjeg živčanog sustava. Iako kratkoročno može stvoriti osjećaj dodatnog samopouzdanja, zapravo otupljuje osjetljivost živčanih završetaka koji su važni za seksualno uzbuđenje i orgazam i kod muškaraca i kod žena. Izbjegavanje alkohola poboljšava kvalitetu sna, što zauzvrat povećava proizvodnju testosterona, što je izravno povezano sa seksualnim nagonom.

4. Poboljšanje pamćenja i rada mozga

Svi klasični znakovi pijanstva, uključujući nerazgovijetan govor, nesvjestice i odgođene reakcije, rezultat su djelovanja alkohola na moždane stanice. Studija Sveučilišta u Bostonu pokazuje da alkohol remeti veze između neurona u mozgu. Znanstvenici su također otkrili da dugotrajna konzumacija alkohola može smanjiti veličinu prednjih režnjeva našeg mozga i narušiti našu sposobnost razmišljanja. Petogodišnje istraživanje francuskih znanstvenika pokazalo je da je 38,9% ranih slučajeva demencije povezano s upotrebom alkohola.

Ali ima i dobrih vijesti. Prema studiji znanstvenika iz Njemačke, siva tvar, koja je odgovorna za obradu informacija u mozgu, može se početi oporavljati u roku od nekoliko sedmica nakon odustajanja od alkohola. Zaključak se nameće sam od sebe: čvrsto pamćenje može jamčiti samo onaj koji je trijezan.

5. Bolja apsorpcija vitamina i minerala

Istraživanje Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam (SAD) pokazalo je da ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol često imaju manjak aminokiselina, proteina i određenih vitamina. Alkohol negativno utječe na zdravlje gastrointestinalnog trakta ubijajući stanice u sluznici želuca i crijeva, koje pridonose apsorpciji hranjivih tvari u tijelu. Također može ometati transport vitamina i minerala i dovesti do brojnih problema, uključujući krhkost kostiju, kronični umor, anemiju, dehidraciju itd.

6. Svjež i zdrav izgled

Konzumacija alkohola ubrzava pojavu vanjskih znakova starenja. Alkohol potiče razgradnju kolagena, koji kožu održava čvrstom i glatkom. Zbog izraženog diuretičkog učinka, alkohol pridonosi dehidraciji tijela, što dovodi do suhoće i osjetljivosti kože na vanjske agresivne čimbenike okoliša. Ako želite izgledati mlađe i bolje – odustanite od alkohola!

7. Smanjenje rizika od moždanog udara

Alkohol je izravno povezan s rizikom od moždanog udara . Odbijanje alkohola ubrzo dovodi do normalizacije krvnog tlaka.

8. Poboljšanje probavnog trakta

Nadutost, plinovi, bolovi u želucu i proljev česte su posljedice konzumiranja alkohola. Alkohol iritira sluznicu želuca i ubrzava rad crijeva. Studija iz 2009. potvrđuje da alkohol oštećuje sluznicu želuca i olakšava zarazu bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) koja uzrokuje gastritis. Odbijanje alkohola omogućuje vam normalizaciju probavnog trakta.

9. Jačanje imuniteta

Zdrav imunološki sustav ključan je za borbu protiv bolesti od virusnih do raka. Istraživanja su pokazala da alkohol utječe na prirodnu odbranu našeg tijela. Nekoliko sati nakon konzumiranja alkohola, broj bijelih krvnih stanica (poznatih kao monociti) koji se bore protiv infekcija može se smanjiti, značajno oslabiti imunološki sustav tijela.

10. Poboljšanje raspoloženja

Iako alkohol može privremeno poboljšati raspoloženje, on je inherentno depresivan živčani sustav. Konzumacija alkohola remeti naše neurotransmitere mentalnog zdravlja i snižava serotonin, koji pomaže u regulaciji raspoloženja. Izbjegavanje alkohola može pomoći u stabilizaciji raspoloženja, iako da biste doživjeli puni učinak, morate biti bez alkohola nekoliko mjeseci.

I još jedan važan plus, koji nismo dodali na popis, je ušteda novca! Jeste li ikada izračunali koliko novca mjesečno trošite na alkohol? Ako ne, onda je vrijeme da to učinite! Sada to pomnožite s 12. Hoće li iznos biti dovoljan za neko dobro putovanje?

Alkohola se naravno nije lako odreći, ali možete to raditi postepeno ili jednostavno smanjiti količine koje konzumirate.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak