Sve osobe koje iz nekog razloga odluče da prestanu konzumirati šećer, već kroz nekoliko dana počinju osjećati promjene u svom organizmu. Šećer se smatra najrasprostranjenijom drogom na svijetu, a prema bolestima iza kojih stoji, ova tvar se slobodno može nazvati i najsmrtonosnijom.
S prestankom unosa šećera kreću čudesne promjene
Deset nevjerovatnihPrije nego pređemo na stvar, istaknimo to da je najbolji način odvikavanja od slatkiša i šećera uopće, postepeno eliminisanje zaslađenih namirnica iz ishrane, što se preporučuje svima, a posebno ljudima čiji dnevni unos šećera je u većim količinama od normalnog.
Poboljšava se raspoloženje
Sposobnost šećera da utiče na raspoloženje, popravlja ga i najčešće kvari kada ga nedostaje u organizmu, nakon određenog perioda apstinencije opada, te osjećaj u sopstvenoj koži postaje mnogo bolji. To je i naučno dokazano, a interesantno je i da u obrnutoj situaciji četiri limenke gaziranog pića dnevno za 40 posto povećavaju mogućnost padanja u depresivna stanja.
Kvalitet sna postaje bolji
Samim tim što tokom dana ne dolazi do pada šećera i ostanka bez energije, spavanje noću postaje mnogo lakše i ugodnije. S tim u vezi se može navesti da je drugi najveći uzročnih nesanice upravo problem nivoa šećera u krvi kod ljudi tokom noći.
Pamćenje počinje funkcionisati bolje
To što većina studenata osjeća da proces usvajanja znanja ide bolje kada jedu slatkiše, čisti je rezultat ovisnosti o šećeru koji tek nakon što se nadomjesti u organizmu omogućava mozgu da funkcioniše na svoj pravi način. Osobe koje eliminišu šećer iz ishrane, nakon određenog vremena počinju i same primjećivati da pamte dosta bolje nego ranije.
Konačno se može dostići željena kilaža
Mršanje postaje drastično lakše nakon što se iz ishrane eliminiše šećer, a onih par kilograma viška koje većina ljudi nosi godinama i kojih bi se željeli riješiti, mogli bi sami tek tako otići, nakon što se napravi pomenuta promjena u načinu ishrane.
Lice počinje izgledati mlađe
Za borbu mladolik izgled i borbu protiv bora ljudi širom svijeta troše milijarde iz godine u godinu, te nisu svjesni da najveću promjenu nabolje mogu napraviti sami i iznutra - eliminisanjem šećera iz ishrane. Radi se o tome da šećer svojim dehidrirajućim efektom isušuje kožu, te istovremeno povećava produkciju masnoće.
Imunološki sistem postaje jači
Sistem borbe protiv virusa i bakterija koji izazivaju oboljenja, poznat kao imunološki sistem organizma, poslije eliminacije šećera počinje funkcionisati bolje. Još 1973. godine je otkriveno da šećer sputava bijele krvne ćelije u borbi protiv loših baterija.
Jetra postaje čišća
Da bi proizvela masnoću, jetra koristi šećer - posebno fruktozu. Što se više šećera konzumira, to i jetra dobija veće prilike da proizvede masnoću, a što rezultira pojavom masne jetre. Iako je to poznato stanje kao nealkoholičarsko oboljenje jetre, jetra upada u problem skoro pa identičan kao što je slučaj kod okorjelih alkoholičara. Zbog toga, što brža reakcija i smanjenje konzumiranja šećera, pomaže jetri da se regeneriše i vrati na staro.
Povećava se nivo "dobrog" holesterola u krvi
LDL holesterol prepoznat kao opasan, čije nivoe treba držati što nižima, sputava se ponajviše prisustvom višeg nivoa HDL - pozitivnog holesterola. Šećer utiče i na smanjenje tog "dobrog" holesterola u krvi, pa se čestim konzumiranjem slatkiša i hrane bogate prostim ugljikohidratima općenito, povećava i nivo triglicerida i tako raste rizik od razvoja srčanih oboljenja.
Srce počinje funkcionisati bolje
Najžešća unutrašnja promjena koju su zabilježili i sami istraživači Američke asocijacije za srce je da eliminisanje unosa prosječnih 6 kašičica šećera dnevno vodi do znatnog smanjenja tereta na srcu i tako smanjuje rizik od dobijanja brojnih oboljenja povezanih sa kardiovaskularnim sistemom.
Znatno smanjenje šansi za razvoj dijabetesa
Dijabetes kao jako rasprostranjena bolest ljudi širom svijeta, najčešće je uzrokovana upravo unosom svakodnevno visokih količina šećera u organizam. Naučna istraživanja jasno kažu da unosom svakih 12 unca (340 grama) šećera, rizik od dobijanja dijabetesa raste za četvrtinu.