7 vježbi koje najjače podižu prirodni testosteron

Dupli efekat za muškarce

Ako sumnjate na to da vam je nizak nivo testosterona, dizanje tegova je jedan od najboljih načina koji uopšte postoje da se na prirodan način žlijezde primoraju na njegovo jače lučenje. Posebno se to odnosi na izvođenje sedam vježbi za koje je i naučno utvrđeno da najjače potiču proizvodnju testosterona u tijelu muškarca.

Krenimo redom.

1. Mrtvo dizanje

Radi se o vježbi koja je toliko zahtjevna da aktivira praktično sve mišiće ljudskog tijela. Uz dobru formu izvođenja vježbe i vođenje računa o tome da je kičma konstantno prava, na mrtvom dizanju je moguće "odvajati" dosta velike težine.

Preporučeni način izvođenja mrtvog dizanja:

5 serija

5 ponavljanja

5 minuta odmora

2. Čučanj

Standardni, zadnji čučanj sa šipkom, druga je za poticanje testosterona najjača vježba koja postoji. Naravno, radi se o vježbi kojom se snažno opterećenje stavlja na najveće grupe mišića pa je i prirodno to što toliko snažno podiže prisustvo muškog polnog hormona u krvi.

Preporučeni način izvođenja čučnjeva:

5 serija

5 ponavljanja

5 minuta odmora

3. Bench potisak

Najpoznatija vježba s tegovima za koju dobro znaju i oni koji nikada nisu ušli u teretanu, najefikasnija je vježba za mišiće prsa i gornji dio tijela generalno. Bench potisak iziskuje rad kako prsa, tako i tricepsa i ramena.

Preporučeni način izvođenja bench potiska:

4 serije

8 ponavljanja

2 minute odmora

4. Veslanje u pretklonu

Sve varijacije vježbe veslanja spadaju u sami vrh prema kvaliteti složenosti vježbi. Od njih veslanje u pretklonu je najbolje i najefikasnije, te ujedno i najteže. Najbolje razvija mišiće leđa i kao posljedica svega toga, iznimno jako potiče lučenje testosterona.

Preporučeni način izvođenja veslanja u pretklonu:

4 serija

8 ponavljanja

2 minute odmora

5. Potisak iznad glave

Čuveni vojnički potisak ili potisak iznad glave, važi za najtežu vježbu za ramena. Zbog specifičnosti položaja prilikom izvođenja vježbe, zahtijeva učešće i brojnih drugih mišića kao stabilizatora.

Preporučeni način izvođenja potiska iznad glave:

4 serije

8 ponavljanja

2 minute odmora

6. Dizanje na vratilu

Dizanje na vratilu zasigurno je najefikasnija vježba sa sopstvenom kilažom koju je moguće izvoditi, a čak i u najopremljenijim fitness centrima, izvodi se obično u svom izvornom obliku. Odlična je za razvoj leđa i ruku.

Preporučeni način izvođenja dizanja na vratilu:

4 serije

8 ponavljanja

2 minute odmora

7. Sklekovi

Najpoznatija vježba sa sopstvenom kilažom koja se može izvoditi bilo kad i bilo gdje, druga je najefikasnija vježba tog tipa. Prilikom izvođenja sklekova, na snažnom iskušenju je kompletan gornji dio tijela pa sve te činjenice direktno vode do zaključka da i sklekovi spadaju u odabrano društvo vježbi čijim izvođenjem je moguće značajno pojačati prirodno lučenje testosterona.

Preporučeni način izvođenja sklekova:

4 serije

30 ponavljanja

2 minute odmora

Podijeli članak