Snagom uma oborite svoj rekord na bench potisku

Pristupom do uspjeha

Na klupi za ravni potisak moguće je na pomalo nevjerovatno tačan način uvidjeti psihičko stanje i pripremu vježbača. Jednostavno, ukoliko ima samopouzdanje i vjeruje da može gurnuti određenu kilažu, velike su šanse da vježbač to zaista i može. Isto tako, uz snagu uma moguće je povećati svoju sposobnost izbačaja težine čak i za dvadest posto.

Da bi se najbolje psihički pripremili za obaranje sopstvenog rekorda, potrebno je primijeniti sljedeće.

Čvrsto vjerovanje i vizualizacija putanje šipke

Kada stvari postanu maksimalno teške, tada treba čvrsto vrjerovati da se može izbaciti teg do kraja i važno je vizualizirati putanju čak iako su ruke pod pritiskom zastale na čas. Ukoliko bilo ko u tom trenutku pomisli: "ne mogu" - i neće moći i teg će ga pritisnuti, a ukoliko se tada zapne najodlučnije i kaže sebi "ja to mogu", ogromne su šanse da će rekord upravo tada i biti oboren.

Fokusiranje na mišiće i zaboravljanje na šipku

Kada se podizanje tegova vizualizira obrnuto kao da u stvari tijelo guramo dalje šipke, što je slučaj kod izvođenja sklekova, doći će do povećanja samopouzdanja i kontrole nad cijelom situacijom. Tu šipka praktično ne može "pobijediti" i pasti na vježbača, a ovaj jednostavni ali dokazano uspješni trik, pomoći će kod podizanja većih kilaža.

Zamišljeno razvlačenje šipke

Pokušaj razvlačenja šipke, ili odmicanja ruke jedne od druge, u stvarnosti pomaže samo jačem hvatu i zamišljanju pomicanja opterećenja i na druge strane, a nikako konkretnom pomjeranju širine hvata. Odličan je to način da se stabilizuju mišići i tako poveća ukupna snaga potrebna za "guranje" šipke.

Pomoć jače strane

Kada se dostigne krajnja tačka u kojoj šipka jednostavno ne može dalje i kada je poraz već pred očima, tada treba "pogledati" ka dominantnoj, onoj malo jačoj ruci. Ovaj mentalni okidač će pomoći da se izvuče dodatna snaga svih mišića koji učestvuju, naravno ne samo one "jače" ruke koja je trebala pomoći.

Podijeli članak