Glutamin : Tajna mišićne mase

Najvažniji suplement

Studije su pokazale da suplementacija glutamina može smanjiti raspad mišića i poboljšati metabolizam proteina. Saznajte sve što treba da znate o glutaminu i kako vam on može pomoći. Glutamin je najzastupljenija aminokiselina koja se nalazi u mišićima - preko 61% skeletnih mišića je glutamin.  Glutamin se sastoji od 19% azota, što ga čini primarnim transporterom azota u vaše mišićne ćelije.

Tokom intenzivnog treniranja, nivo glutamina se značajno smanji u vašem tijelu, što smanjuje snagu, izdržljivost i oporavak. Može potrajati i do 6 dana da se nivo glutamina vrati u normalu - a glutamin igra ključnu ulogu u sintezi proteina.  Studije su pokazale da suplementacija glutamina može umanjiti slom mišića i poboljšati metabolizam proteina.

Šta glutamin čini vašim mišićima ?

Glutamin igra ključne uloge u metabolizmu proteina, volumizaciji ćelija i anti - katabolizmu.
Ovo je naročito važno za one koji žele "izrezati mišiće". Pogotovo tokom ljeta kada pokušavate da se riješite masnih naslaga bez gubitka mišića. Glutamin je potreban cijelom tijelu. Vaše tanko crijevo zahtijeva najviše glutamina u vašem tijelu, a vašem imunološkom sistemu također treba glutamin jer se nivoi glutamina gube tokom treninga,  zato su bodibilderi podložniji bolestima - baš zbog toga je dodavanje glutamina toliko bitno, ali ne i nužno za dobijanje većih mišića, već za efekat 'održavanja' glutamina.

Koliko ga trebate uzimati ?

Bodybuilderi bi trebali uzimati 10 do 15 grama glutamina dnevno - što znači 2 do 3 puta dnevno, u svakoj porciji oko 5 grama. Također biste trebali znati da ste možda već unijeli glutamin u vaš organizam kroz hranu koju ste jeli. Morate znati i da mnogi proteinski suplementi već imaju glutamin koji je pomiješan s njim, zato dobro pročitajte sastav na deklaraciji. Najbolje vrijeme za uzimanje glutamina je ujutro, nakon vježbanja, i noću prije spavanja.

Postoje li nuspojave od unosa glutamina ?

Brinete li od nuspojava glutamina? Nemojte ! Ne biste trebali brinuti o nuspojavama glutamina, budući da su studije pokazale da nema štetnih nuspojava. Međutim, kao i svi suplementi, previše glutamina nije dobra ideja. Uzimanje prekomjernih količina glutamina dovelo bi do bolova u želucu pa iz tog razloga slijedite preporučene količine.

Prednosti glutamina !

Jeste li ikad koristili glutamin? Ako niste, možda biste trebali razmisliti o tome nakon čitanja sljedećih prednosti. Glutaminom unosimo ugljikohidate i azot i pomaže nam u vraćanju glikogena koji ste potrošili trenirajući. Glutamin je najvažnija komponenta mišićnih proteina i pomaže u obnovi i izgradnji mišića. Evo koje su prednosti:

1. Glutamin je povezan sa sintezom proteina. On spriječava katabolizaciju vašeg mišića da bi se obezbjedio glutamin za druge ćelije u tijelu
2. Glutamin vam koristi tako što  smanjuje opadanja nivoga glutamina tokom intenzivnog treninga
3. Glutamin može poslužiti za jačanje imunološkog sistema. Za bodibildere ovo je važno jer težak trening ima tendenciju da značajno utiče na nivo glutamina. (Glutamin je primarni izvor energije za vaš imunološki sistem.)
4. Glutamin je jedna od najvažnijih hranljivih materija za vaša crijeva.

Zašto trebate koristiti glutamin ?

Iako je glutamin veoma važan suplement bodibildera, morate znati da nije namjenjen samo njima.
Glutamin je neophodan za održavanje intestinalne funkcije i pomaže imunološkom sistemu. Nakon što se glutamin sintetizuje u skelet mišića, on se oslobađa u krvotok i prenosi se u bubrege, jetru, tanko crijevo i stanice imunološkog sistema gdje obavlja sve svoje uloge.

Dakle, jesmo li vas razuvjerili? Glutamin nije važan samo za bodybuildere, nego također i za druge ljude koji se ne bave bodybulidingom zbog svojih prednosti. I ono što je jako bitno nema nuspojava. I, šta čekate ?

Podijeli članak