Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema.
Hrana koju trebate i ne smijete prati
Rizikujete infekcijuIako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija, pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objašnjavaju koja su pravila oko pranja hrane.
Nemojte prati jaja
Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa zato jaja ne bi trebalo da perete, već da normalno kuhate i potom ogulite.
Nemojte prati piletinu
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično širi se kampilobakterija, navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ona je ustanovila da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu. Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakterija može prouzrokovati opasne bolesti, pa čak i smrt. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinete da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Nemojte prati ni ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno uništava visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka sa površine obrisati papirnim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.
Nemojte prati tjesteninu
Kulinarski šefovi pranje tjestenine smatraju najvećim grijehom koji možete da počinite, jer voda uklanja škrob koji pomaže da se bolje apsorbuje umak koji ćete poslužiti s njom. Tako tjestenina ne bi trebala da se pere ni nakon kuhanja, a jedini su izuzeci tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi.
Nemojte prati gljive
Ove namirnice zbog svoje spužvaste strukture sa velikom moći upijanja nikad ne treba prati ili potapati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih sa nožićem ili ih obrišite papirnim ubrusima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju treba isjeći donji dio drške gljive.
Uvijek perite voće i povrće s jestivom korom
Budući da se obavezno prskaju otrovnim i štetnim pesticidima. Dobar trik je potopiti ih u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone i par kapi sirćeta - oni uklanjaju sve pesticide i prljavštinu na nježan i efikasan način. Nakon pranja osušite ih s papirnim ubrusima tapkanjem.
Uvijek perite limenke
Bakterije ne mogu da uđu u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu i da traju. Ipak, definitivno mogu da uđu unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja njom.
Uvijek perite voće i povrće sa nejestivom kožom
Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja, na primjer krompira ili luka. Ali, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite pre konzumiranja - bakterije sa kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.
Uvijek perite orašaste plodove
Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, mada ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Takođe, ovi proizvodi se često znaju prskati kiselinom koja štiti od parazita, a može naštetiti ljudskom zdravlju.
Uvijek perite sušeno voće
Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se naročito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a fioke u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se natope neko vrijeme, pa sami posušite par sati i biće jednako ukusno, a puno zdravije.
Uvijek perite rižu
Nedavno istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu. Naime, rižu bi trebalo ostaviti da se natapa u vodi preko noći, a ujutro je isprati pod vodom i zatim kuhati. Time se dio toksina u njemu smanjuje za čak 80 odsto.