Šta možete jesti navečer, a da se ne ugojite?

Svima je poznato da nije preporučljivo jesti nakon 18 sati i da je poželjno izbjegavati kasne obroke, ali ipak postoje namirnice koje možete da konzumirate i u kasnijim satima i zbog kojih se nećete ugojiti.

Šta možete jesti navečer, a da se ne ugojite?

Nutricionisti uvijek upozoravaju kako je ručak najbitniji obrok, a koji treba da se uzme između 13 i 15 sati. Teško je ponekad sebe noću ubijediti da nema potrebe za dodatnim kalorijama, no ako već dođete do te tačke da MORATE, onda bar pokušajte da jedete namirnice koje neće biti pretjerano štetne.

Svježe voće je najviše preporučena namirnica koja se može konzumirati navečer. Bogata je vlaknima, zbog čega ostavlja osjećaj zasitosti, a sadrži i mnogo vode, te što je najvažnije - nema puno kalorija.

Najpreporučljivije su banane, koje sadrže tripofan, amino kiselinu koja utiče na sam kvalitet sna. Nakon toga slijede jabuke, kruške, šumsko voće ili citrusi.

Druga na listi namirnica koje su poželjne navečer su mliječni proizvodi od obranog mlijeka, kao što su mlijeko ili jogurt, pošto stimulišu metabolizam i podstiču sagorijevanje masti zbog kalcijuma koji sadrže. Uz ove napitke mogu zajedno da se konzumiraju integralne žitarice koje su bogate vlaknima.

Noću je moguće jesti i sjeme bundave i može odlično da zamijeni grickalice. Utječe na kvalitet sna, s obzirom da sadrže dosta magnezijuma.

Supa ili čorba također može da se jede u kasnim satima i stručnjaci tvrde da bilo koji topli napitak koji se navečer konzumira samo umiruje organizam. Naravno, dosta toga ovisi i o tome kakav je sadržaj supe ili čorbe.

Zvuči pomalo čudno, ali crna čokolada još jedna je od namirnica koju možete bez problema da konzumirate navečer jer sadrži malo šećera i ima blagotvorno dejstvo na organizam. Snižava holesterol ako se jede prije spavanja i pomaže skidanju kilograma. Važno je ipak obratiti pažnju na sam procenat kakaoa. Što je on veći, šanse da se ugojite su manje.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak