Ako ste istinski obožavatelj čokolade i želite smršati, imamo jako dobru vijest za vas. Čokolada vam može pomoći u tom cilju. Naravno, ona koja je minimalno procesuirana. Odlučite se za kvalitetnu čokoladu koja ima količinu kakaa veću od 70% i koja ne sadrži dodatni glukozni sirup, šećer, mlijeko i nepotrebne aditive.
Kako vam čokolada može pomoći da smršate?
Dobra vijest za vasNajkvalitetnije čokolade najčešće su glatke i svilenkasto sjajne te imaju crvenkasti odsjaj, a njihov okus, nakon što ih pojedete, u ustima se zadržava dugo. Usvojite ovu važnu lekciju: što je čokolada svjetlija, to je masnija i nutritivno manje vrijedna jer sadrži manje vrijednih zaštitnih tvari (flavonoida), a ima više zasićenih masnoća i holesterola, što istodobno znači da joj je energetska vrijednost veća! U nastavku vam otkrivamo 5 načina pomoću kojih vam čokolada (zdrava) može pomoći da smršate.
1. Smanjuje žudnju za štetnim slatkišima
Ukoliko povremeno jedete čokoladu, ona vam može pomoći da podmirite svoju potrebu za slatkim. Mala količina tamne čokolade može vas spriječiti da potražite ostalu hranu koja sadrži veću količinu šećera i koja ima nižu nutritivnu vrijednost. Umjesto kaloričnih kolača, keksića i šećernih napitaka, uzmite dvije kockice tamne čokolade koje će vam maknuti misli od ostalih štetnih slatkiša.
Dodajte organska kakao zrna u svoj jogurt, zobenu kašu ili smoothie. Ona su nezaslađena i nude mnogo hranjivih tvari bez previše dodatnih kalorija. Postoji velik broj ukusnih recepata u koje ih možete uklopiti.
2. Smanjuje tjelesnu masnoću
Zahvaljujući flavonoidima, čokolada je pogodna za snižavanje šećera u krvi i smanjenje tjelesne masti. Flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprječavaju gubitak elastičnosti, što može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila. Već dva sata nakon što su pojeli tamnu čokoladu, sudionicima istraživanja na Sveučilištu Yale snizio se pritisak i poboljšao protok krvi.
Neovisno o brojnim prednostima koje čokolada donosi, morate imati na umu da pretjerivanje s konzumacijom čokolade može dovesti do povećanja tjelesne težine, zato je važno da budete umjereni! Male porcije čokolade, spriječit će napade žudnje za slatkim, a neće ugroziti vašu dijetu.
3. Kontroliše apetit
Čokolada sadrži vlakna koja pomažu u održavanju apetita i povećanju osjećaja sitosti. Naravno, hrana kao što je zobena kaša ili brokula ima prednost kada je u pitanju sadržaj vlakana. Ipak, kada govorimo o slatkišima – odabirom tamne čokolade umjesto nutricionistički praznih bombona za desert napravit ćemo puno manju štetu za naš organizam.
4. Smanjuje stres
Uzimanje malih količina čokolade, može vam pomoći da se opustite, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Proteome Research. Uklanjanjem stresa spriječit ćete debljanje. Stres uzrokuje debljanje jer povisuje razinu kortizola, povećava apetit i potiče vas da jedete na temelju emocija, a ne zbog fizičke potrebe – sve to rezultira prejedanjem.
Ukoliko jedete tamnu čokoladu, povećat ćete razinu serotonina i endorfina u mozgu i tako poboljšati svoje raspoloženje.
5. Umanjuje upale
Kada vaše tijelo ima upalu, doživljava razne promjene. Hronična upala ne samo da je povezana sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom, već je pronađena i povećana otpornost na inzulin, te utjecaj na osjećaj gladi i hormone koji regulišu metabolizam.
Prema pisanju American Journal of Clinical, konzumacija tamne čokolade može vam pomoći u popravljanju staničnih oštećenja, upravo zato što flavonoidi koje sadrži imaju protuupalna svojstva.