Trikovi za kuhanje savršene tjestenine

Ne kuhate je pravilno

Da skuhaš tjesteninu ti ne treba visoka kuharska škola, vjerojatno to zna i dijete. Ali nekad se najjednostavnije stvari pokažu zeznutima. Ako težiš tome da tvoja pasta bude savršena, ni raskuhana, ni previše tvrda, super, ali to je tek jedan od kriterija.

Tjestenina + vruća voda = večera? Da, skoro da je tako. Evo najboljih savjeta kako da tjestenina uvijek ispadne savršeno.

1. Koristite veliki lonac

Za kuhanje izaberi veliku posudu, u kojoj će tjestenima imati dovoljno prostora da se "miče" i neće se sabiti u ljepljivu kuglu.Nije to kao kad kuhamo jaja, pa što manja zdjela, to bolje.

2. Stavi puno vode

Kad si gladan i želiš da se špageti što prije skuhaju sigurno želiš da staviš što manje vode kako bi prije zavrila. Nemoj. Kao što treba prostora, tjestenina treba i puno H2O-a tako da može biti potpuno potopljena.

3. Posoli vodu

Dodaj so - i to, puno soli! Nemoj ubaciti prstohvat, treba ti najmanje kašika soli. Kao kad ti more uđe u usta - tako slana mora biti voda. To pojačava okus tjestenine. Vjeruj, sve škrobne namirnice imaju bolji ukus kad su dobro posoljene.

4. Neka voda jako zakipi

Još jednom, nemoj da te glad natjera da tjesteninu ubaciš u vodu koja jedva nije pošteno zakipila jer rezultat mogu biti sljepljeni i sirovi dijelovi - da srce pukne bilo kojem ljubitelju paste.

5. Miješajte tjesteninu

Nemoj misliti da je tvoj posao s loncem gotov kad si ubacio tjesteninu. Pa da možeš 10 minuta provesti na facebooku ili Instagramu - sad si na zadatku! Zadatku miješanja tjestenine. Trebaš je promiješati barem dva, tri puta za vrijeme kuhanja. Još je bolje ako je stalno miješaš - shvati to kao trening za bicepse. Miješanje će spriječiti da se tjestenina slijepi.

6. Probaj tjesteninu dvije minute prije nego što je gotova

Provjeri šta piše na pakovanju, koliko treba određenu tjesteninu kuhati, ali nemoj to smatrati Svetim pismom. Dvije minute prije preporučenog vremena počni kušati: upecaj jedan komad, pusti da se ohladi pa zagrizi u komadić. Općenito, trebala bi biti elastična i da je treba gristi (ne kao stvrdnuta guma). Svi imaju različito mišljenje o tome kakva tjestenina treba biti, neki chefovi preporučaju je gotovo sirovu, no bez obzira na ukus, puno je manja greška da je pretvrda nego premekana. Mali trik: kad je pregrizeš dok kušaš, pogledaj na presjek: ako se iznutra vidi još bijela točkica kuhaj dalje, ali čim ona nestane, ocijedi tjesteninu. Bit će savršeno al dente.

7. Ostavite malo vode od kuhanja

Jednom kad je tjestenina gotova učini ovaj mali korak koji gotovo sve kuharice preskaču: prije nego što ocijediš vodu, sačuvaj jednu šoljicu. Ova škrobna voda može učiniti čuda za umake te izvrsno povezuje umak s tjesteninom. Također će razrijediti i pregusti umak, sklon tome da potone na dno posude.

8. Ocijedi, pomiješaj s umakom i uživaj

Ocijedi skuhanu tjesteninu (nije je potrebno ispirati vodom!) pa je uspi u zdjelu s umakom, dodaj onu vodu od kuhanja koju si sačuvao, promiješaj i posluži.

9. Savjeti plus

Vrijeme kuhanja zavisi od vrste tjestenine i tipu (integralna, bezglutenska itd.) Za razliku od sušene tjestenine ona svježa kuha se samo dvije, tri minute. Punjena tjestenina poput raviola će isplivati na površinu vode kad je kuhana. Ne dodaji ulje u vodu za kuhanje. Neki žive u uvjerenju da će malo ulja spriječiti da se tjestenina slijepi - ali to se postiže i sa malo miješanja. Osim toga, od ulja će tjestenina biti masna i umak se neće za nju primati što je velika greška. Ne ispiri pastu hladnom vodom. Isprat će sav onaj divni škrob koji na sebe lijepi umak, a i slanoću.

Podijeli članak