Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, ali američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na 11 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate.
11 namirnica koje vas neće udebljati
Namirnice bez škrobaKoličina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem tijelu. Zato neka na vašem tanjiru uvijek budu paradajz, krastavci, bjelance...
1. Bjelance
Kao moćni stimulator imuniteta, bjelance sadrži proteine, natrij, folate, selen, kalcij, magnezij, fosfor i kalij. 100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija/
2. Kupus
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Također sadrži i glutamin koji ima jaka protuupalna svojstva. 100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija/
3. Grejp
Stabilizuje šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line. 100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija/
4. Krastavac
Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih tvari, biljnih spojeva i antioksidanasa. Također sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju. 100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija/
5. Patlidžan
Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni također sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća. 100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije/
6. Kuhana cvekla
Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i selen. 100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija/
7. Zelena salata
Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršanju i normalizuje rad crijeva, piše Foodal. 100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija/
8. Paradajz
Sadrži vitamine, vlakna i kalij koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su također dobar izvor mangana, magnezija, fosfora i bakra. 100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija/
9. Celer
Celer smanjuje razinu holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i zato je izuzetno koristan za zdravlje. 100 g = 0,1 g masnoće, 12 kalorija/
10. Kupine
Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. 100 g = 0,49 g masnoće, 43 kalorija/
11. Dinja
Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna kriška ovog voća opskrbljuje organizam kalijem te dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda. 100 g = 0,19 g masnoće, 34 kalorija/