Pet uličnih boraca koji su postali MMA zvijezde

Unovčeno divljaštvo

Većina osoba koje se bave borilačkim vještinama i sportovima spadaju među posljednje osobe koje bi mogli vidjeti u nekoj uličnoj tuči. To su ljudi koji se nemaju potrebe dokazivati, te koji svoju energiju troše u sali na treninzima. S potpuno druge strane su neukrotljivi ulični nasilnici, koji obično svoju "karijeru" završe iza rešetaka gdje na najgori mogući način sistem slomi njihov otpor i konačno ih učini savladanima. 

Međutim, postoji i mali broj onih koji su u stvari kombinacija oba ta svijeta. Radi se o uličnim borcima koji su uspjeli "legalizovati" ono u čemu su najbolji, te koji su postali MMA zvijezde.

5. Eddie Alvarez

Kada je ušao u svijet MMA takmičenja, Eddie Alvarez je kako i sam kaže već imao iza sebe oko 100 borbi po ulicama Philadelphije. Na vrh UFC piramide svojevremeno se popeo nokautirajući Rafaela dos Anjosa nakon čega je stigao do titule lake kategorije.

4. Jorge Masvidal

Jorge Masvidal je još jedan tipični primjer uličnog borca koji se okrenuo mješovitim borilačkim vještinama i gdje je zatim dogurao do elitnog nivoa. Jedan je od boraca velter kategorije koji iza sebe ima niz fantastičnih pobjeda. I dalje se mogu pronaći snimci njegovih uličnih borbi, u kojima je obično bio prepoznatljiv po dugoj kosi.

3. Lee Murray

"Munja" Lee Murray je jedna od najkontraverznijih ličnosti čije MMA borbe su javno praćene. Legendarna priča vezana za njega dogodila se na ulicama Londona kada je u uličnoj borbi nokautirao Tita Ortiza, koji je tada bio na vrhuncu takmičarske karijere i dosta veći od Murrayja. O kakvom tipu se radi, dovoljno govori podatak da se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog učešća u jednoj od najvećih pljački banaka u historiji Ujedinjenog kraljevstva.

2. Tank Abbott

Tank Abbott je bio nevjerovatna prilika koju su jednostavno voljeli ljubitelji MMA koji su taj borilački sport pratili od njegovih ranih dana. Radi se o osobi koja je prije ulaska u UFC imala preko 100 uličnih borbi, te koja je ostvarila velike uspjehe protiv visokorangiranih MMA boraca.

1. Kimbo Slice

Najbolji i daleko najpoznatiji primjer konverzije uličnog borca u MMA takmičara svakako je vezan za Kimbo Slicea. On je postao velika zvijezda zahvaljujući snimcima nekoliko borbi objavljenih na YouTube. Iako nije nikada dostigao nivo same elite koja se bori za šampionske pojaseve, nevjerovatan uspjeh je sama činjenica da je Kimbo Slice praktično sa ulice uspio doći direktno u UFC, instituciju o čijem članstvu sanjaju svi MMA borci svijeta.

Podijeli članak