Mljevena paprika i efekat za kog mnogi ne znaju

Cijenit ćete je još više

Mljevena crvena paprika je svakako jako cijenjen začin koji se može pohvaliti bogatstvom vitaminom C, B6 i E, kalijem, manganom i flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Uz to čuveni kapsicin je posebno dobar i efikasan sastojak koji se upravo pronalazi u papričicama. Međutim, postoji i druga, posve genijalna strana ovog začina.

Naime, mljevena paprika ima jaku sposobnost zaustavljanja krvi, bilo da se radi o krvarenju iz nosa ili manjim ili većim posjekotinama. Jednostavno, naneseni prah paprike već kroz 10 sekundi djeluje tako da zaustavlja krvarenje.

Ono što svi po automatizmu pomišljaju, jeste to da "vrući" efekat paprike zasigurno peče i dodatno povećava bol rane, ali nije tako jer ipak osjećaj pečenja nakon nanošenja praha se ne osjeti.

Interesantna je tvrdnja i da mljevena paprika ima sposobnost čak i da zaustavlja pojedina krvarenja unutar organizma. Za taj efekat navodi se da mljevenu papriku treba u količini jedne kašičice staviti u čašu vruće vode, a zatim tu mješavinu popiti.

Zbog svega navedenog, a što je u stvari samo dodatni efekat ovog odličnog začina, mnogi će mljevenu papriku početi još više cijeniti i željeti je uvijek imati u svojoj kuhinji.

Podijeli članak