Sirova hrana: prednosti i mane

Sirova ishrana ili ishrana na sirovoj hrani (raw food) je ideja koja se pojavila tokom 19. stoljeća. U svijetu je, par godina unazad, sve popularniji način ishrane koji propagira da hranu treba jesti u sirovom stanju. Zagovornici ove ideje smatraju da je sirova ishrana savršena za ljudski organizam i višestruko korisna – kako za mršavljenje, tako i za cjelokupno zdravlje.

Sirova hrana: prednosti i mane

Sirova prehrana uglavnom se temelji na svježem voću, povrću, orasima, sjemenkama i proklijalim/namočenim žitaricama i mahunarkama. Namirnica se smatra sirovom ako nikada nije bila zagrijavana iznad 40–48 stepeni, umjesto toga sirova ishrana dozvoljava drugačije metode pripremanja, kao što su ceđenje sokova, blendiranje, dehidracija, potapanje i klijanje. Smatra se da ovakva ishrana sadrži više hranjivih tvari enzima, smanjuje energiju koja se koristi za kuhanje i održava hranu u njenom najprirodnijem obliku.

Zašto je jesti sirovo tako važno?

Neki stručnjaci smatraju da je sirova prehrana naša prirodna prehrana, jer predstavlja ono što bismo jeli u divljini, prije nego što smo razvili poljoprivredu, pripitomljavanje životinja i stvaranje prerađene hrane. Sirova ishrana korisna je za unapređenje cjelokupnog zdravlja i jačanja imuniteta i vitalnosti. Pored toga ima utjecaj na ljepšu kožu, bolju memoriju, poboljšava san i probavu, sprječava pojavu dijabetesa.

Šta bi ste trebali znati o jelu sirovoj prehrani

Prelazak na sirovu dijetu sa klasične prehrane koja uključuje nizak unos voća/ povrća u kombinaciji s velikim unosom šećera, kemikalija i rafiniranih ugljikohidrata predstavlja jednu od najboljih terapija za pročišćavanje organizma, poboljšanja probave, štednje energije potrebne za varenje. Jedan eksperiment sa skupinom odoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu i nezdrav način ishrane pokazao je da 12 dana jedenja sirove hrane snižava tjelesnu težinu, holesterol i krvni tlak.Prosječni gubitak kilograma bio je gotovo jedan kilogram dnevno, čak i dok jedu do 10 kilograma hrane dnevno (prosjek za većinu ljudi je oko 4 kilograma hrane dnevno).

Negativne posljedice sirove prehrane

Iako brzo mršavljenje poput ranije navedenog primjera zvuči primamljivo u današnjem pretilom društvu, sirova dijeta može biti opasna ukoliko se dugo prakticira.
Ishrana isključivo sirovom hranom je često siromašna kalorijama i hranljivim materijama, proteinima i nekim vitaminima i mineralima. Nekim osobama je nemoguće da ishranom na sirovoj hrani zadovolje dnevne potrebe za kalorijama. Dijelom je to zbog toga što voće i povrće, premda zdravi, jednostavno ne mogu da obezbijede dovoljno kalorija ili proteina.
Jedna studija sa osobama koje se pridržavaju sirove ishrane pokazuje da ona smanjuje nivo holesterola i triglicerida. Međutim, istovremeno kod mnogih smanjuje i nivo „zdravog“ HDL holesterola i izaziva nedostatak vitamina B12. Duga studija pokazuje da dovodi do povećanog rizika od nastanka erozije zuba i pojave amenoreja, odnosno prestanka menstruacije kod žena.
Nutricionisti ističu dodatni rizik prilikom kozumiranja termički neobrađenih namirnica kao što su mlijeko, jaja i meso.

Zaključak o sirovoj prehrani

Sirove namirnice su vrijedan dio zdrave ishrane. Međutim, dugoročno, sirova ishrana može da izazove zdravstvene probleme. Ishrana sirovim namirnicama će vjerovatno dovesti do smanjenja tjelesne težine ali će istovremeno otežati ispunjavanje prehrambenih potreba.

Ukoliko se odlučite za ovakav način prehrane donosimo vam recept za sirove punjene paprike i pregled voća i povrća koje dozrijeva u maju: jagode, trešnje,šparoge, paprika, rajčica, tikvica, kupus, kelj, cvjetača, brokula, zelena salata, crveni radič, zeleni radič, rukola, blitva, cvekla, celer, korabica, mrkva, peršun, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, zeleni grašak, bob.

Sirove punjene paprike

Potrebni sastojci:
4 veće paprike, očišćene i izdubljene
1 šoljica suncokretovih sjemenki
1 šoljica mrkve
1/2 šoljice tikvice
1 šoljica oraha, namočenih
nekoliko suhih rajčica
1 mali crveni luk
nekoliko listića svježeg peršuna
1/2 svježe crvene paprike
1-2 kašike limunovog soka
1 režanj bijelog luka
1 šoljica svježeg kukuruza
nekoliko cherry rajčica, narezanih na četvrtine
1 šoljica stabljika celera

Priprema:
Prvo operite paprike, očistite ih i izdubite. Prije početka miješanja sastojaka suncokretove sjemenke i orahe namočite u vodu da odstoje. Nakon toga sve sastojke osim kukuruza, chery rajčica i celera smiješajte zajedno u blenderu. Nakon toga ručno umješajte cherry rajčice, kukuruz i narezani celer. Paprike ako želite možete dehidrirati ili grijati na suncu. Smjesom napunite paprike i poslužite uz začin po želji.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak